Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Érdekességek a tokaji aszúról

Érdekességek a tokaji aszúról

Magyarország egyik legismertebb borához, a Tokaji Aszúhoz szinte mindenkinek van egy-egy kedves emléke, nincs olyan magyar, aki ne kóstolta volna legalább egyszer életében. A több mint 5500 hektáron elterülő borvidék nedűjét a világ már több száz éve ismeri, az édes borok között pedig visszavonhatatlanul kiharcolta magának előkellő helyét.
A legenda szerint az első aszút Szepsi Laczkó Máté készítette úrnőjének Lorántffy Zsuzsannának 1631 Húsvétjára. Talán már itt egyértelművé vált, hogy mennyire egyedi és különleges is ez a bor, nem meglepő hát, hogy az évszázadokon át milyen sikeres utat járt be.

Azt, hogy miért is ilyen különleges az aszú íze, jó néhány éve kutatják. Egyedi aromáját egy sor összetevő együttes hatása adja, ebből az egyik legfontosabb az aszúsodás azaz nemesrothadási folyamat, amit a Botrytis cinerea nevű gomba okoz.

De mi is az a Botrytis cinerea?

Nos, köznyelven ezt szürkepenésznek nevezzük, megjelenése pedig legtöbb esetben nem kívánatos rothadáshoz vezetnek. Azonban a világnak néhány pontján, ahol a klíma és a páratartalom ezt lehetővé teszi  - például a Tokaji borvidéken is – ez nemesrothadásba fordulhat át. Ez a folyamat azonban nem minden ősszel zajlik le így Tokaj különleges bora sem készülhet akármelyik évben. Ha viszont a feltételek adottak, és a gombának lehetősége van, hogy elterjedjen a szőlőn, a szemek töpörödésével hihetetlen, íz-, cukor és savkoncentráció jön létre a szőlőszemekben.

A nemesrothadás azonban nem minden szőlőfajtánál jön létre, szükséges a megfelelő héjszerkezet, ami felfedezhető például a furmintnál, hárslevelűnél, sárgamuskotálynál, zétánál, kövérszőlőnél vagy kabarnál.

A szőlőfajták tökéletes termőterülete Tokaj lankái, hiszen a vulkanikus alapon kialakult talaj mellett a természetes vizek hajnali párái tökéletes alapot adnak ahhoz, hogy a szőlőfajták a lehető legjobb minőségű termést hozzák.

A borkészítés folyamata is egészen egyedi, hiszen az erjedő musthoz vagy a már kész alapborhoz aszúszemeket tesznek, ami újraerjedést eredményez, ez idézi elő a borok természetes édességét.

A nemesrothadás folyamataz ízre is nagy hatással van, a különféle vegyületeknek köszönhetően nem ritkán jelennek meg citrusos, gyümölcsös, karamelles vagy éppen vaníliás jegyek is. Válogass te is különleges aszújaink közül, találd meg azt, ami a leginkább illik hozzád.

Keresés