Babits Pincészet Tokaji Aszú 6 puttonyos 2019
Leírás és Paraméterek
0,5 l 12 %
Syngenta XIX. országos borverseny (2020) - NAGYARANY díjat nyert
A Babits Tokaji Aszú, Tokaj-hegyalján a furmint, a hárslevelű szőlőfajtánál bekövetkezett Nemes Rothadás (botritis cinerea) következtében kialakuló, kézzel szemenként szedett Tokaji aszúszemekből és több száz évre visszanyúló technológiával készült édes Tokaji Borkülönlegesség. A Babits Tokaji Aszú elkészítése után még évekig tölgyfahordóban érlelődik, mely megadja a bor másodlagos érését. Ez elsimítja a bor éleit, és lágyítja a bor ízét, selymességet adva a Tokaji Aszúnak a torkunkhoz érve.
A Tokaji Aszúnál a kézzel szemezést nem lehet elégszer hangsúlyozni. Itt valóban az asszonyok kézzel, egyesével szedik le a szőlőfürtökről az aszúsodott szőlőszemet. Egyszer volt alkalmam nekem is ilyen szüreten részt venni. Azon kívül, hogy aprólékos munka a Tokaji Aszú szemezés, még fizikailag nehéz is. A Babits Tokaji Aszú szőlőterülete meredek hegyoldalban helyezkedik el. Bizony nagy feladat oda felmászni, közben a szőlőt keresve a tőkén. Tokaj-hegyalján az aszúsodás késő ősszel kezdődik meg, így a szüret minden bizonnyal már hidegben, néha akár már fagyban történik. A fagyos szőlőlé bogyózás közben rácsurog és esetenként szó szerint ráfagy az ember kezére. Amikor kezembe veszek egy palack Tokaji Aszút mindig eszembe jut mennyit dolgozott valaki ezzel a pohár aszúval.
Ez a több esztendős Tokaji 6 puttonyos Aszú már önmagáért beszél, borversenyek állandó győztesei és a Világ összes Nemesédes borai között is kimagaslóan megállják helyüket és képviselik magas szinten Magyarországot, Tokaj- Hegyalját. A Babits Tokaji 6 puttonyos Aszú élvezeti értéke 10-12C-on a legkirályibb.
Különleges alkalmak megkoronázásaként ajánljuk fogyasztani ezt a különleges és magas minőségű Babits Tokaji 6 puttonyos Aszút.
Kiszerelés | 0.5liter |