Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü
Ön itt jár: > >

Hírek

2019. 05. 23. 09:05:57

A Szepsy család már 500 évvel ezelőtt is borászattal foglalkozott, így az általuk készített tokaji aszú sikerének egyik kulcsa biztosan a tapasztalat. A pincészet Mádon található, céljuk pedig nem kisebb, mint a világ első számú bormárkájává válni

2019. 04. 23. 10:56:12

Tokaji aszúról már mindenki hallott, ám a borok királyának is nevezett tokaji esszenciáról már kevesebben. Ez olyan bor, ami kizárólag a Tokaj-hegyaljai borvidéken termett szőlőből készíthető, melynek szemei a tőkén aszúsodnak, majd a préselés nélkül kiszivárgott levet több évig érlelik. A szabály szerint literenként minimum 180 gramm természetes cukrot és 45 gramm cukormentes extraktot kell tartalmaznia.

2019. 03. 22. 13:13:58

A tokaji aszú a világ egyik legismertebb bora, a karrierje pedig a 18. században indult XIV. Lajos udvarában, aki az első kóstoló után azt mondta róla: „a borok királya, a királyok bora”. Tokaji aszúnak csakis a tokaji borvidéken előállított desszertbort nevezhetjük, amit aszúsodott szőlőből készítenek.

2019. 02. 20. 10:04:29

Egy szépen csomagolt, dekoratív palackban forgalmazott bor kitűnő ötlet ajándékba. A bor ajándékozásának megvan a hagyománya, szívesen fogadják, és szívesen adják. Egy jó bor értékes, elegáns és stílusos ajándék, amivel bárhol sikert lehet aratni. Különösen olyan esetekben okos választás, amikor csak felszínesen ismerjük azt, akinek szánjuk. Praktikus, mégis nagyszerű ajándék, ha nem tudunk személyre szóló meglepetést kitalálni, vagy a helyzet megkívánja az ajándékozás gesztusát. Persze nem árt előtte tájékozódni, hogy akinek szánjuk, az fogyaszt-e bort egyáltalán.

2019. 01. 31. 15:57:01

Az ízletes borok nemcsak a baráti, családi összejövetelek nélkülözhetetlen kellékei, hanem a mindennapi étkezésé is. Ahhoz, hogy kiegészítsék, illetve felerősítsék az ételekben található alapanyagok ízvilágát, nem mindegy, hogy a borokat milyen főételekkel párosítják.

2018. 12. 20. 11:58:01

tokaji eszencia

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a tokaji eszencia magyar kuriózum. Nem csupán azért, mert a magyar boroknak messze földön nagy hírük van, és kiemelkedő minőséget képviselnek a borok világában, de azért is, mert csak nagyon kevés készül belőlük értékesítésre. Ez értelemszerűen még jobban megnöveli az értéküket. A meglévő tokaji eszenciák palackjai befektetésnek is nagyszerűek, mert alacsony példányszámuk miatt ritkaságnak számítanak.

2018. 04. 10. 00:00:00

Az internet tele van eladó muzeális Tokaji Aszúkkal. Minket is hetente megkeresnek magánszemélyek telefonon vagy e-mailen eladó borok miatt. Látják a honlapunkon, hogy egy-egy muzeális Tokaji Aszúnak milyen borsos ára van és szeretnék nekünk eladni hasonló árfekvésben.

2018. 03. 26. 00:00:00

Az ország egyik legnívósabb Tokaji rendezvényén voltunk szombaton, a Tokaji Március évente megrendezett programján. A helyszín Budapest egyik 5 csillagos szállodája, gyémántminősítéssel. A Tokaji borok méltó helyszíne a szálló fő terme, és valójában a teljes első szintje volt. A programnak kellett is a hely, mert több, minit 60 pincészet jött el megmutatni legjobb boraikat.

2018. 02. 14. 00:00:00

Sokan még mindig furcsának találják, ha valaki szusit eszik. Magyarországon ritka és különleges ételnek számít, pedig nincs benne semmi ördöngösség. De mi is az a szusi? Az valami nyers hal?! Nyershalhoz Tokaji bort? Elképzelni sem lehet nagyobb őrültséget! Vagy mégis?

A szusi japán nemzeti étel, amely szigorú értelmezésben pácolt rizsre felhelyezett ételek csoportját jelentik. A felhelyezett ételeken van a hangsúly, ami nem csak nyers hal, de bármilyen étel lehet amit csak el tudunk képzelni: sonka, uborka, répa, avokádó, rák, kolbász, bármi. A szusi ami kerek formájú és körbe van véve algával Makinak, amikor az alga belül van és a rizs kívül Nigirinek hívják. A szusit szójaszószba mártjuk és ízlés szerint japán tormát, wasabit teszünk rá.

Barátainkkal nagyon szeretjük a szusit és már nem csak étterembe, de otthon is elkészítjük ezt a rendkívül egészséges ételt. Hétvégenként szeretünk összejönni a barátokkal, családdal, amire mindig készítünk egy kis harapni valót. Természetesen behűtünk valamilyen bort is az ételek mellé, csak hogy a hangulat is biztosítva legyen.

Itt jött a hajmeresztő kérdés és felismerés, milyen bort kínáljunk a szusi mellé? Abban biztosak voltunk, hogy egy könnyed fehér borra lesz szükségünk. Még a gyöngyöző bor ötlete is felmerült. Bemelegítésnek és köszöntésnek tökéletes döntés voltak a könnyed fehér borok. A szusi mellé azonban már nem tűnt olyan jó választásnak. A szusi bár kevésbé intenzív ízű, a szójaszósz sós, a wasabi erős ízéhez más bort kellett találnunk. Valami tartalmasabbat, testesebbet, illatosabbat, ásványosabbat. Szerencsére pont volt (nem mondanám, hogy véletlenül) nálunk Tokaji Furmint. Kibontottuk és láss csodát, a Tokaji Furmint tökéletesen passzolt az illatos, sós és erőteljes ízekhez. A Tokaji Furmint jellegzetessége a testesség, a mineralitás, a virágok, a hárs, a fehér húsú gyümölcsök visszacsengése és az élénk savak uralják.

 

 

Megállapítottuk, hogy a magyar Tokaji Furmint a Japán ételek körében is megállja a helyét. Eddig is tudtuk, hogy a Japánok nagyon szeretik az édes Tokaji Aszút ételeik mellé, de most találtunk helyet az étlapjukon mindig szereplő szusi mellé is. Ez a száraz Tokaji Furmint.  

 

 

A szusihoz mi ezt a két Tokaji Furmintot választottuk és ajánljuk: 

Babits Tokaji Furmint Szent Tamás Tokaji Furmint