Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Babits Pincészet

Ön itt jár: Kezdőlap > Pincészet >

Babits Pincészet

A család Tokaj-Hegyaljához kötődő története egészen IV. Béla koráig nyúlik vissza, amikor olasz telepesekként kerültek Hegyaljára (akkor még Stipula néven), hogy meghonosítsák a szőlőművelés és borkészítés modern technológiáját. A borászati tradíció nemzedékről nemzedékre szállt, aminek folytonossága ma is tart. A szőlőkataszter I. osztályába tartozó szőlőbirtok a vulkanikus eredetű Zemplén hegység dél-délkeleti lejtőin találhatók. A család szőlői a Szegi határában fekvő Poklos dűlőben, valamint Olaszliszkán a Vay, és Tolcsván a Kincsem dűlőben helyezkednek el. A szőlőterületek égtáji fekvése kitűnő, s a tengerszint feletti magasságuk is optimális: 150-250 m-es fekvésükből kifolyólag sem a késő tavaszi, sem a kora őszi fagy nem károsítja az ültetvényeket, így a termés minősége folyamatosan a legjobb alapanyaggal látja el a pincészetet. Tokaj-Hegyalja legjellegzetesebb bora a Tokaji Aszú, valamint az édes és száraz Szamorodni, melyek alapanyaga a vidék jellegzetes szőlőfajtái a furmint, a hárslevelű és a sárgamuskotály. A család hagyományos módon kezdi a szüretet október második felében, amikor a szőlő már túlérett állapotba kerül, és a szőlő cukortartalma eléri a 22-24 fokot. Az egyes dűlők szőlőtermését külön kezelik a szürettől a palackozásig. A préselést igen kíméletesen végzik. Az így kapott magas minőségű must az alapanyaga a mindig magas színvonalú Babits boroknak. A tokaji borok jellegzetes karakterének kialakulásában meghatározó szerepe van a pincének, a pincefalakat borító nemes penésznek (cenospodium cellare) és a nagy tradíciókra visszavezethető tölgyfahordókban való érlelésnek. A riolittufába vájt, több száz éves pince hőmérséklete állandó 10-12 C. A tokaji borok készítésének sajátos módjai alakultak ki, melyek a mai napig megmaradtak, és hagyományait a Babits pince is megőrizte. A királyi italként ismert, a világon egyedülálló Tokaji Aszúhoz és Szamorodnihoz szüretelt botritiszes szőlőt kézzel, szemenként szedik és válogatják. A pincészet célja a magas minőségi borok kedvelőinek kiszolgálása, valamint a borkultúra egykori magas színvonalának visszaállítása. Borkészítési módjuk a tradíciókat követő oxidatív érlelés, de reduktív borkészítéssel is foglalkoznak. www.babitspinceszet.hu

Borkészítés a tradícióknak megfelelően

Borkészítés a tradícióknak megfelelőenA bor készítésének technikáját az emberiség évezredek óta ismeri, azonban az innovációk és az új megoldások ezt a területet sem hagyták érintetlenül, így a borászok manapság már modern technológia alkalmazásával dolgoznak. Vannak ezzel szemben olyan pincészetek, ahol az a legfőbb cél, hogy megőrizzék az ősi technikákat, ugyanis bizonyos italok, mint például a tokaji aszú sokkal intenzívebb és zamatosabb ízvilágú lesz így. Ha Ön is szeretne megismerkedni a régi korok borkészítési technikáival, és megízlelné az így készült borokat, ismerje meg a Babits Pincészetet!

A Babits Pincészet története igen régre nyúlik vissza, ami igazi büszkeséggel tölt el bennünket, és igyekszünk a jövőben is azt az utat járni, amin annak idején elindították a pincészetet, vagyis még manapság is a régi, megszokott technológiákkal és módszerekkel állítjuk elő a tokaji borokat. A végeredmény így egy kiváló minőségű ital, aminek senki sem tud ellenállni! A Babits Pincészet kínálata rendkívül gazdag a tokaji borok terén, így mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelő italt.

Ismerkedjen meg Ön is a Babits Pincészettel, fedezze fel tokaji borainkat! Ha további információkat szeretne megtudni a pincészetről, vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken!

Keresés