Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Folyékony arany - Dokumentumfilm készült a Tokaji borokról

Folyékony arany - Dokumentumfilm készült a Tokaji borokról A Kossuth-díjas Almási Tamás rendezett dokumentumfilmet a magyarok egyik nagy büszkeségéről, a Tokaji Aszúról. A 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be a művet 2019.09.14-én és fő célja az volt, hogy minél jobban bemutassa a borvidéket, Tokajt és magát a bort, a folyékony aranyat, mely évszázadokon át volt a királyok bora.

"A tokaji aszú, amelyre a magyarok a mai napig nemzeti szimbólumként tekintenek, közel háromszáz évig a világ egyik legdrágább és legkeresettebb bora volt. XIV. Lajos, Viktória királynő, Nagy Péter cár, Goethe és Beethoven is rajongott a tokajiért. A két világháború, a gyilkos filoxéra járvány és a kommunista rendszer kollektivizálása hatalmas pusztítást végzett a szőlőültetvényeken, és az aszú íze csak emlék maradt, eltűnt a régi világgal együtt. Bár talán a világ meg is feledkezett erről a csodálatos borról, és a modern kor újfajta bortrendeket diktál, - a magyarok kollektív emlékezetében máig él a hajdani „folyékony arany”. " - Így mutatja be a Tokaji Aszút a film szinopszisa, a bor mint a régi kor, a régi Magyarország világhírű terméke, a dicső múlt utolsó maradványa, melyre szinte már csak mi emlékezünk. Vajon tényleg így van? Csak itthon népszerű a Tokaji Aszú?

Egy kis kitekintő

A tasteatlas.com idén augusztusban például a Tokaji Aszút választotta a világ legjobb desszert borának, maga mögé utasítva olyan híres borvidékek borait mint, például a francia Gironde vagy az olasz Veneto borait. Ezt leszámítva viszont például a tavalyi év Világ legjobb borainak 30-as Forbes listájára már nem fért fel borunk, de a winespectator.com 100-as listájára sem.

Interjú a készítővel

A tokaji bor titka

Kedvenc borunk titka nem egy sajátos összetevő, nem egy külön éghajlati, fekvési vagy talajadottsági tényező, hanem a természeti adottságok és az elkészítési mód együttese. A hosszú, párás, napos ősz kedvez az érett szőlőszemek aszúsodásának, emellett azonban az érlelés és a tárolás is befolyásolja a végeredményt. A tokaji hegyen kialakított pincék megfelelő hőmérsékletet biztosítanak a borok tárolásához, évente 1-2 °C-os hőingadozás jellemzi őket. A páratartalomért a Cladosporium cellare nevű pincepenész a felelős, ami a falakat, és az üvegeket egyaránt ellepi. A szőlők héját pedig a Botrytis cinerea nevű gomba vékonyítja el, és segíti a sav és a cukor tökéletes harmóniájának létrejöttét. Változó, hogy mennyi ideig állnak a polcokon így, akár évek is eltelhetnek, ennek köszönhetően pedig a különböző évjáratok eltéréseit is megvizsgálhatjuk egy-egy pohár bor megízlelésekor.

 

IV.Pius pápa óta tudjuk, hogy a pápai asztalra csak ilyen bor illik és XIV Lajos is elmondta már a világnak, hogy ez bizony a királyok bora, a borok királya. Érdemes tehát belenézni a filmbe, megismerni, hogyan s miként készül az Aszú borunk, milyen nehézségek állhatnak fenn a folyamat során és hogyan is kerül a polcra ez a finom, édes nedű. Talán nem véletlen a "folyékony arany" becenév, hisz annak idején szinte tényleg arany árban mérték a külföldre eladott Tokaji Aszúnkat.

Keresés