Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Történelmi személyek, hírességek és a Tokaji bor

Történelmi személyek, hírességek és a Tokaji bor

Ahogy Hamvas Béla magyar író mondta egyszer „Minden bor (…) társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák.”  Beköszöntött a nyár, újra találkoznak a régi cimborák, családtagok, és nincs is jobb alkalom ennél, hogy asztalra kerüljön ez a sokarcú ital. S nem csak nálunk, hanem bizony a hírességeknél is. A magyar borok ugyanis olyannyira híresek, hogy még Gérard Depardieu szívét is meghódították. Sőt, még régebbi időkhöz is visszanyúlhatunk: XIV. Lajos, Viktória királynő, Nagy Péter cár, Goethe és Beethoven is odáig voltak a tokaji aszúért, amely majd’ háromszáz évig volt a világ egyik legdrágább, és legkeresettebb bora.

 

A Royal Tokaji Tokay néven vált ismertté például Versailles-ban, s XV. Lajos annyira el volt ragadtatva tőle, hogy Madame Pompadourt úgy kínálta meg a nedűvel, mint ’Vinum Regum Rex Vinorum’ (Azaz - A királyok bora a borok királya).

De Tokajival szórakoztatta a vendégeit Nagy Frigyes, III. Napóleon utolsó francia király vagy II. Gusztáv svéd uralkodó is.

Ferenc József pedig rendszeresen Tokaji Aszúval ajándékozta meg születésnapján Viktória királynőt, így annak 81. születésnapjára már 972 lenyűgöző palacknyi gyűjteménye volt.

De nem csak a királyi udvarokban, hanem a művészetben is felbukkant a Tokaji, sok írót, költőt, zeneszerzőt ihletett meg. Beethoven, Liszt, Schubert, Johann Strauss, Goethe, Heinrich Heine, Friedrich von Schiller és Voltaire is ismerte híres italunkat. Állítólag Joseph Haydn osztrák zeneszerző kedvenc bora is a Tokaji volt.

S persze meg kell említenünk Thomas Jeffersont, az amerikai elnököt is, aki magas áron vásárolt magyar borokat gyűjteményébe, melyek közt 36 híres Tokaji is képviseltette magát.

Ami pedig a jelent illeti, tavaly egy dokumentumfilm is készült a tokaji borról Almási Tamás rendezésével, Folyékony arany címmel.

Amikor tehát legközelebb kortyolgatunk a folyékony aranyból, jusson eszünkbe: történelmi személyek nyomdokaiban járunk.

 

Keresés