Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Ön itt jár: > >

Mit kell tudni a tokaji aszúról?

tokaji aszúA tokaji aszú a világ egyik legismertebb bora, a karrierje pedig a 18. században indult XIV. Lajos udvarában, aki az első kóstoló után azt mondta róla: „a borok királya, a királyok bora”. Tokaji aszúnak csakis a tokaji borvidéken előállított desszertbort nevezhetjük, amit aszúsodott szőlőből készítenek.

Történelmi feljegyzések alapján az aszúbor készítésének technológiáját Szepsi Laczkó Máté dolgozta ki Lorántffy Zsuzsanna fejedelemasszony sátoraljaújhelyi birtokán, az azon termett Oremus szőlő felhasználásával. A módszerek azóta nem sokat változtak, hiszen a hagyományok ápolása a borkészítésben is nagy hangsúlyt kap.

A tokaji aszú technológiájának lényege, hogy az aszúsodott, vagyis egyfajta penészgomba által „nemesen rothasztott” szőlőszemeket a szokásosnál jóval később szüretelik, majd speciális, csak a tokaji aszúra jellemző eljárásnak vetik alá. Az aszúsodáshoz természetesen nem csak a penészgomba, de a szőlőfajta, illetve a speciális klíma is hozzájárul, ami a tokaji borvidék sajátja. A megfelelő időben leszedett szőlőt kézzel válogatják, azonos évjáratú mustban, vagy borban áztatják, majd kipréselik és hordókba töltik, ahol minimum három évig érlelik. Régebben az határozta meg az érlelési időt, hogy hány puttonyos volt az aszú, ma viszont ez már nem kötelező érvényű. A tokaji aszút riolittufába vájt pincékben tárolják, amik falát nemes pincepenész borítja, és ez biztosítja az aszú különleges minőségét az érés során.

Megkülönböztetünk 3, 4, 5 és 6 puttonyos tokaji aszút, ami a beltartalmi értékre utal: annyi puttonyos lehet, ahány puttony aszúsodott szőlőt áztatnak egy gönci hordó borban; ez egy 136,6 literes hordót jelent. Ha a tokaji aszú magasabb beltartalmi értékekkel rendelkezik, mint 6 puttony, akkor esszenciának nevezzük, de létezik egy Tokaji Esszencia nevű termék is, ami viszont nem a beltartalmi értékei, hanem a készítési eljárása miatt kapta ezt a nevet: az egyenként szüretelt aszúszemek tárolása közben a saját súlyuk alatt kifolyik a levük egy része, amit felfognak.

Ha tokaji aszút szeretne vásárolni, tekintse meg választékunkat, kérdés esetén pedig keressen bennünket bizalommal elérhetőségeinken!

Keresés