Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Ki is az a Sommelier?

Ki is az a Sommelier?

Gyakran halljuk ezt a kifejezést, mégis nem árt tiszta vizet – vagy bort – önteni a pohárba, hogy kik is azok a bizonyos sommelier-k.

A sommelier, magyar kifejezéssel értve borszakértő a borok nagykövete. Egy olyan személy, aki főleg borok, egyéb alkoholos italok kiválasztásával, ajánlásával foglalkozik ételek mellé. Általában híres éttermek foglalkoztatottjai, de gyakran pincészetekben is találkozhatunk velük.

Alakjuk, foglalkozásuk már a görög mitológiában is megjelent pohárhordozó személyében, az ókori rómaiak pedig már a cámera nevet is rájuk illették. Már akkor is ők voltak azok, akik a borokat kóstolták és kínálták. A borkultúra persze aztán rengeteget fejlődött, az 1700-as évektől rendkívül jelentőssé vált.

Feladatuk az évszázadok során sokszor bővült, változott, érdekesség például, hogy a királyok korában, a 14. század elején, XIV. Lajos francia király uralkodása idején pl. a sommelier felelős volt a francia királyi udvar csomagjáért is egy-egy utazás idején. Persze sommelier nem csak a királyi udvarban volt megtalálható, hanem a nemes urak szolgálatában is, ő választhatta ki az ételhez illő borokat, a terítés stílusát, sőt, még a desszerteket is.

Régebben, a villamosenergia megjelenése előtt az ún. tastevin eszközt használták kóstolásra. Ez tulajdonképpen egy sekély ezüstcsésze vagy csészealj, aminek segítségével megállapították a bor ízét és érettségét. Állítólag ugyanis ebben jobban megérezni, mint egy egyszerű pohárban. Az 1900-as években elengedhetetlen kelléke volt a borkóstolásnak, minden sommelier-nél volt egy a zsebükben vagy nyakukban a jellegzetes láncon.

A sommelier-k tudásukat a mai napik különféle versenyeken mérik össze, hazánkban például már 1922 óta rendeznek ilyen bajnokságokat. Angerman László bajnoknak címe megszerzéséhez pl. magnumpalackos pezsgőt kellett 14 pohárba egyenlő részben kitöltenie háromperces szintidőn belül.

De mit is kell tudni pontosan egy sommelier-nek?

  •           ismernie kell az egyes szőlő- és borfajtákat,
  •           a termőterületeket,
  •           {C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}az évjáratokat,
  •           {C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}a pincészeteket,
  •           a borszakmai ismereteket el kell sajátítania,
  •           jártasságot kell szereznie szőlőművelés tudományában,
  •           birtokában kell lennie a pincemunkákat érintő tudásnak,
  •           és a borfogyasztás etikettjét tekintve is alapos tudással kell rendelkeznie.

Manapság egy jó sommelier jellemzője még a jó ízérzék, helyi és külföldi borvidékek és borászatok ismerete, különböző borok elkészítési eljárásainak és régiós jellemzőinek ismerete, a kiváló kommunikációs készség, rugalmasság és utazási hajlandóság. Nme ritka ugyanis, hogy egy sommelier-nek részt kell vennie vidéki vagy akár külföldi borkóstolásokon, konferenciákon.

A sommelier képzés egyébként nem csak a fanatikusoknak, hanem laikusok számára is kecsegtető lehet, hiszen egy előkelő társaságban nagyon is jól jöhet egy átfogó tudás a borokat illetően.

Keresés