Tokaji Eszencia
A Tokaji Esszenciát, nektárként is emlegetik és a legdrágább borok egyike. Már annak is komoly presztízsértéke van, ha megkóstolja az ember, ha pedig valaki birtokosa egy egész üvegnek, arra nincsenek szavak.
Titka, hogy különleges eljárással éveken át készül. A tokaji borvidék különlegessége az aszú, amely a szőlő nemesrothadásával készül. Az Esszencia készítésekor a külön gyűjtött, túlérett gyümölcsből annak saját súlyával préselik ki a koncentrált mustot. Egy csappal felszerelt speciális káddal végzik a műveletet, melynek végén a nedűt üvegballonokban erjesztik. Mivel cukortartalma magas, így csak kis mértékben erjed meg, és a bor alkoholtartalma is egészen alacsony marad. Mivel savtartalma is magas, így az csökkenti kissé édességét. Az erjedés után még a palackban is érlelik, így akár 10 év is lehet az elkészítési ideje.