Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Ön itt jár: > >

A tokaji eszencia titkairól

tokaji eszencia

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a tokaji eszencia magyar kuriózum. Nem csupán azért, mert a magyar boroknak messze földön nagy hírük van, és kiemelkedő minőséget képviselnek a borok világában, de azért is, mert csak nagyon kevés készül belőlük értékesítésre. Ez értelemszerűen még jobban megnöveli az értéküket. A meglévő tokaji eszenciák palackjai befektetésnek is nagyszerűek, mert alacsony példányszámuk miatt ritkaságnak számítanak.

A tokaji eszencia tokaji borkülönlegesség, olyan aszúbor, ami kiemelkedő minőségű tokaji borvidékről és nívós évjáratból származik. Érlelésében is eltér a hagyományostól, mert öt teljes évig kell pihentetni a borospincében, és csak utána kerülhet forgalomba.

A tokaji eszencia elkészítése is külön érdekesség; hogyan lesz a szőlőszemekből ritka, palackozott, édes nedű.

Gondosan válogatott aszúszemekből készül a tokaji eszencia. Az első lépés az aszúszemek csapos, álfenekű kádakba történő összegyűjtése. A kádakban már megkezdődik az esszenciává alakulás folyamata. Az aszúszemek egymásra préselődve kinyomják a szemekben lévő levet. Ez a lé cukros, rendkívül zamatos és illatos; ezt nevezzük a nyers esszenciának. A kádból üvegballonba csorog, amiben megkezdik az érlelését. Ezután következik az érlelés éveket felölelő folyamata. A nagyon magas cukortartalom (egy literben 500-700 gramm) miatt csak lassan tudnak dolgozni a penészgombák, és az alkoholtartalmat is csak minimálisra tudják növelni, maximum 5%-osra.

A tokaji eszencia árát az is felfelé srófolja, hogy az elkészült nedű nagy részét a termelők felhasználják aszúkészítéshez, és csak keveset értékesítenek belőle. Íze és állaga mézszerű, sokan nektárhoz hasonlítják, az istenek eledeléhez.

Ön is szeretne egy ilyen fantasztikus ritkaság tulajdonosa lenni? Öné a döntés és a lehetőség! Keressen minket bizalommal, és akár azonnal megrendelheti webáruházunk készletéből! Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, amiért néhányat értékesíteni tudunk ezekből a tokaji borritkaságokból. Amennyiben komolyan fontolgatja, hogy vásárol belőlük, ne habozzon, lépjen velünk kapcsolatba a honlapunkon megadott elérhetőségeink egyikén! Szívesen válaszolunk minden kérdésére!

Keresés