Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Ön itt jár: > >

A csodálatos tokaji aszú: a világ egyik legdrágább bora

tokaji aszúA tokaji aszú méltán híres borunk, amit nemcsak mi, magyarok ismerünk és szeretünk. Ez az aranysárga, édes nedű egyre nagyobb elismertségnek örvend külföldön is. Mind a szakma, mind pedig a borrajongók elismerik és szeretik, mondhatjuk, hogy növekszik a presztízse.

Ezt támasztja alá a közelmúltban megkapott elismerés is. A Fortune magazin ugyanis a tokaji aszút kiáltotta ki a világ legdrágább borának. Ez az elismerés tulajdonképpen nem más, mint ténymegállapítás, hiszen a bor ára maga azon is múlik, hogy mennyi hozzávalót használnak fel hozzá. Tény, hogy megközelítőleg 400 kilogramm szőlőből csak néhány palack készül ebből a fajta borból. Nem csupán kevés készül egyszerre tokaji aszúból, hanem alapvetően limitált mennyiség létezik belőle az egész világon. Ez igazi világritkasággá teszi a magyar boroknak ezt a hihetetlenül édes képviselőjét. Nem csoda, ha egy 2008-as tokaji aszú a közelmúltban rekord összegért kelt el, egészen pontosan negyvenezer dollárért, ami 11 millió magyar forintnak felel meg. Tehát a magyar tokaji aszú ezzel hivatalosan is a világ legdrágább borainak élmezőnyébe emelkedett.

Mitől olyan különleges egy tokaji aszú? Egész egyszerűen azért, mert rengeteg szőlő és rengeteg munka van abban, hogy pár palacknyi, kivételes minőségű és egyedülálló zamatú bor elkészüljön. A magyar borászatokban készülő borhoz kizárólag aszú szemeket használnak fel. Az aszúkészítés hagyománya régi időkre nyúlik vissza, a 17. században készült el az első ilyen bor. A neve az aszalódott szőlőszemekre utal, ezekből készül ez a természetes bor. Mondhatjuk, hogy egyedülálló, mert az aszúsodáshoz a Tokaji hegyvidék különleges klímája is nélkülözhetetlen. A tokaji aszú tehát kifejezetten ennek a vidéknek köszönheti a megszületését.

Amennyiben érdeklődik eziránt a nemes, magyar bor iránt, és szívesen koccintana vele kivételes alkalmakkor, ünnepekkor vagy éppen a gyűjteményébe szeretné elhelyezni, keressen fel minket bizalommal! A honlapunkon közzétett elérhetőségeink egyikén tud velünk kapcsolatba lépni és informálódni az általunk forgalmazott tokaji aszúkról, keressen minket bátran!

Keresés