Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Ön itt jár: > >

5 puttonyos tokaji aszú: ár-érték arányban verhetetlen

5 puttonyos tokaji aszú Az 5 puttonyos tokaji aszú a legjobb választás azok számára, akik a tökéletes desszertbort szeretnék megvásárolni, mivel az ár-érték aránya egyszerűen verhetetlen. Hogy miért?

A tokaji aszú úgy készül, hogy az aszúsodott szőlőt későn szüretelik le, majd azonos évjáratú mustba, vagy borba áztatják be, és csak ez után préselik, majd töltik hordókba. Az áztatás során kapja a tokaji aszú a puttony-értéket, ami attól függ, hogy hány puttony aszúsodott szőlőt áztatnak egy gönci hordó borban, ami 136,6 litert jelent. A puttonyok száma határozza meg, hogy 3, 4, 5, vagy 6 puttonyos az aszú, és – mint látható – a hat a maximum, az efölötti puttonyszámú aszút már esszenciának nevezik, vagyis az 5 puttonyos tokaji aszú a legkiválóbb alatt van egy fokozattal.

Ez nem jelenti azonban azt, hogy az 5 puttonyos tokaji aszú rosszabb lenne a 6 puttonyosnál, hiszen továbbra is tokaji aszúról beszélünk, amiből még a 3 puttonyos is elképesztő kulináris élmény. Az 5 puttonyos tokaji aszú legalább 120 g/l természetes cukrot és 35 g/l cukormentes extraktot tartalmaz, így valamivel édesebb, mint a 3 és 4 puttonyos társai, vagyis igazi desszertbor, viszont sokak számára a 6 puttonyos aszú 150g/l cukormennyisége már túl sok. Ez azonban csak az érme egyik oldala; a másik az ár. Az 5 puttonyos tokaji aszú ára ugyanis – pincészettől és évjárattól függően – 20-30%-kal alacsonyabb, mint a 6 puttonyosé, ami komoly különbséget jelent, az élvezeti érték viszont csak hajszálnyival alacsonyabb, így bátran mondhatjuk rá, hogy a legjobb ár-érték arányú aszúbor, amit csak be lehet szerezni.

Amennyiben 5 puttonyos tokaji aszút szeretne vásárolni, tekintse meg kínálatunkat, ahol több pincészet termékei közül is választhat, és természetesen az évjáratok tekintetében is komoly eltérésekkel találkozhat, hiszen 2015-östől egészen 1993-ig számos lehetőség áll az Ön és minden kedves vásárlónk rendelkezésére! Ha kérdése lenne borainkról, vagy a rendelés menetéről, vegye fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeink egyikén!

Keresés