Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Van ez a borom, mennyit ér?

“Van itthon egy borom, vajon mennyi az értéke? Egy 1967-es Tokaji Szamorodniról lenne szó, száraz, 0,25 literes. Érdemes ezzel felkeresnem egy borszaküzletet? El tudnám- e adni, és ha igen, mennyiért?”

Sajnos nem tudok jó hírrel szolgálni sem a fenti, sem más régi bor gazdájának. A borod valószínűleg egy forintot sem ér… több okból.

  • Az, hogy egy palack bor meddig élvezhető, a bor jellegén és minőségén kívül nagyban függ a tárolás körülményeitől. Vannak kivételesen jó klímájú pincével rendelkező borosgazdák, akik kifejezetten azzal foglalkoznak, hogy kis zárható cellákat (bortrezort) adnak ki bérbe a pincéjükben, ahol a bérlők biztonsággal tárolhatják a sok évre eltenni kívánt boraikat. Az ilyen vállalkozások azért lehetnek sikeresek, mert 1-2 évnél tovább tényleg csak egy ilyen helyen tartható el a palackozott bor. Otthoni körülmények közt vagy nem tökéletes klímájú pincében sajnos tönkre megy. Ezért van az, hogy semmilyen kereskedő nem vesz meg magánembertől muzeális bort. Hiszen nem tudhatja, hogy az eltelt évtizedek alatt végig optimálisan tárolták-e, és még ha igen, akkor sem tudja a kereskedő a boltjában továbbra is biztosítani a megfelelő körülményeket.
  • A magyar jogszabály nem engedi a bor értékesítését magánszeméyek között. A bor ugyanis a jövedéki törvény hatálya alá tartozik, mely szigorú keretek közé szorítja a borkereskedelmet. Vannak aukciók, ahol hivatalos árverésen meg lehet próbálni az értékesítésre, de ez egy teljesen más szakma, tőlünk nagyon messze áll.

Az ilyen régi palackoknak a kultúrtörténeti értéke vitathatatlan. Ha a bor ránézésre még fogyasztható (nem zavaros), nyugodtan kóstold meg.

Pénzzé tenni nagyon kicsi az esélyed, hacsak magánvevőt nem találsz rá apróhirdetéssel például. Én a helyedben biztosan megtartanám dísznek, a történelmi értéke miatt…. vagy inkább meginnám.