Van akkora kihívás jó alapbort készíteni, mint egy top aszút
Áts Károly főborász szerint ár-érték arányban jól fogyasztható borok előállítása az állami cég célja. Az USA-ba szállított tokaji borokról mindenkinek a minőség jut eszébe, hiszen oda csak magas minőséget megcélzó borok kerülnek. A probléma inkább a távol-keleti exportra készülő tokaji borokkal van, a cél, hogy ezek minőségét javítsák, és a tokaji szó ott is a csúcsminőség szinominája legyen ? mondta el a Kossuth Rádiónak adott interjújában Goreczky Gergely, a Tokaj Kereskedőház vezérigazgatója. Áts Károly, a Tokaj Kereskedőház új főborásza szerint a cégnek nemcsak a nagy minőségű aszúkra, szamorodnikra kell koncentrálnia, hanem ár-érték arányban jól fogyasztható tokaji borokat kell előállítania. ?Megmondom őszintén, nekem legalább ekkora nagy kihívás ezeket a borokat elkészíteni, és itt most milliós palackszámokról beszélünk, mint ezekről a dűlőkről egy topminőségű aszút készíteni? ? fogalmazott a borász. Bár a Kossuth Rádió riportere igencsak erőltette azt a vonalat, hogy tokaji bort csak magyar ember tud készíteni, Goreczky Gergely és Áts Károly is elmondta, hogy a külföldi befektetők rendszerváltás utáni érkezése nemcsak felrázta a borvidéket, de új piacokat is szerzett a tokaji boroknak. A Tokaj Kereskedőház első embere beszélt arról is, hogy a cég a szőlőintegrációt tartja elsődleges feladatának, ezért szőlőültetvények telepítése most nincs napirenden: ?A felvásárlást szeretnénk az évek során olyan szintre átalakítani, hogy folyamatosan jó minőségű szőlőalapanyagot tudjunk borainkhoz vásárolni, és hogy a fiatalok is perspektívát lássanak a szőlőművelésben.? Riporteri kérdésre Goreczky Gergely megnyugtatott mindenkit: a Tokaj Kereskedőház állami tulajdonban marad a jövőben is. (bor.mandiner.hu)