Tokaj-Oremus Tokaji Mandolás Furmint 2022
Leírás és Paraméterek
0,75 l 13,5 %
A Tempos Vega Sicilia magyarországi birtokának ikonikus fehérbora. A több mint két évtizede csiszolódó szőlészeti és borászati módszereknek köszönhetően egyre kifinomultabb stílus és stabil minőség jellemzi. A riolitban gazdag Mandulás-, Budaházi-, Kútpadka- és Gyapáros-dűlők botritiszmentes fürtjeit kora ősszel szüretelték, többszöri válogatás után törésmentesen és egészfürtösen préselték, utána új Miklóssy kádárhordókban és rozsdamentes acéltartályokban erjesztették, majd hordóban érlelték 6 hónapig. Annak érdekében, hogy már fiatalon is kerek arcát mutassa, nem maradhatott el a részleges almasavbontás és a heti rendszerességű battonálás.
Gyümölcsös, friss aromájú bor, mindeközben testes, ásványos és élénk savú, amiben egyértelműen tetten érhető a termőhelyi karakter. Hosszú érlelési potenciállal.
Pincészet ismertető
1993-ban a Vega Sicilia megalapította a Tokaj-Oremust. A két bor történelmi hagyományaihoz hozzáadódik az Álvarez család személyisége. Pablo Álvarez, a Vega Sicilia vezérigazgatója lett ennek az új projektnek is a felelőse.
Nagy-nagy figyelemmel és tisztelettel tanulmányozni kezdték a bort, annak jelentőségét, munkaigényes előállítását, a történelmi fogásokat. Összeverbuváltak továbbá egy tapasztalt szakemberekből álló elhivatott munkatársi gárdát, amelynek tagjai kiválóan ismerik a vidék borainak sajátosságait.
A kertekkel és szőlővel övezett huszonnyolc falu alkotta borvidék ritkán előforduló földrajzi adottságokkal, rendelkezik. Az éghajlati és talajviszonyok együttesen különleges feltételeket biztosítanak a nemes rothadás kialakulásához, ami minden pohár aszúbornak semmi máshoz nem fogható önálló stílust biztosít.
A Tokaj Oremus büszke rá, hogy 115 hektár olyan gyönyörű fekvésű szőlőt mondhat magáénak, mint például a Mandulás vagy a Kútpatka dűlő, első osztályú területek, amelyek mindig nemesi családok birtokában voltak, mint amilyenek a Rákócziak, a Szirmayak vagy a Dessewffyek. A hegyek oldalában, 200 méter tengerszint feletti magasságot meg nem haladó módon telepített szőlő védve érzi magát az északi széltől, ugyanakkor fekvéséből következően bőséges napsütésben részesül.
Mindezek a tényezők összekapcsolódnak a szőlősgazda, a pincemester munkájával, akik olyan titkok letéteményesei, amelyek apáról fiúra szállnak, hogy a legjobb minőségű borokat sikerüljön előállítani.