Monyók Pincészet | Tokaji Nektár 2007

Monyók Pincészet
Tokaji Nektár 2007

99.990 Ft

Likeold és oszd meg!

pinterest google

199.980.-Ft/l

0,5 l
2-4%

A Tokaji Aszú borok évszázados receptúra alapján készülő természetes desszertborok. A Tokaji Aszú semmihez sem hasonlítható aromájukat, illatukat tölgyfahordós érlelés során érik el.

A Tokaji Eszencia több néven is ismert, Tokaji Natúr Eszencia vagy Tokaji Nektár. Tokaj-hegyaljai borvidék zárt területén nemes rothadással érő, szőlőtőkén aszúsodó különleges Tokaji Bor. Külön fontos megjegyezni, hogy a gondosan válogatott aszúsodott szőlőszemeket, egyesével, kézzel szemezik le a szakképzett szüretelők. A Tokaji Eszencia préselés nélkül, a szőlőszemek saját súlyuknál fogva nyomják össze egymást, így folyik, azaz csepeg ki a must, ami sűrű nektárt képez.

A Tokaji Eszencia ásványi anyagokban, cukorban, aromákban és zamatokban gazdag. Törvényi előírásoknak megfelelően legalább 180g/liter természetes cukortartalmat kell elérniük. Magas cukortartamának köszönhetően több évig tartó, nagyon lassú erjedés után is mindössze 2-6% alkoholtartalma lesz.

Kevés pincészet és nagyon különleges évjáratokban készítenek Tokaji Eszenciát, ami a bor értékét még tovább növeli. Egy puttony, kb. 30 kg aszúszemből, kb. 1,5 liter Tokaji Eszencia készül.

 

 

A Tokaji Eszencia nem összetévesztendő a Tokaji Aszúeszenciával, ami a 6 puttonyos aszúnál magasabb minőségű borokat jelölte. A 2014-es bortörvény a Tokaji Aszúeszencia kategóriát megszüntette már.

Méltán viselik a királyok bora, a borok királya címet. Az 2007-es Tokaji Natúr Eszencia (Nektár) kiváló ajándék születésnapra és neves alkalmakra.

 

*a kép illusztráció

Monyók Pincészet

Monyók Pincészet a régi Tokaj hegyaljai hagyományokon alapulva alakult meg 1972-ben.
A családi birtok jelenleg 10 hektár szőlőterülettel rendelkezik – melyet szeretnénk egy 25-30 hektárig felfejleszteni lehetőleg a mádi határban – a régi írások szerint is I osztályú dűlőkben (például: Nyulászó, Betsek, Királyhegy, Danczka- dűlő).

A szőlőültetvényeinkre jellemző:

– A déli fekvés
– Dőlésszög 15-30 fok
– A kis sortáv, az alacsony fürtzóna, és a kevés fürtszám.
– A metszési módszereket mindig a fajtának és az általunk elképzelt minőségi és mennyiségi elvárásokhoz társítjuk.