Majoros Pincészet | Tokaji Muscat Blanc Akció!

Majoros Pincészet
Tokaji Muscat Blanc

2.090 Ft 1.990 Ft

Likeold és oszd meg!

pinterest google

2.653.-Ft/l

0,75 l 14 %

A Tokaji muscat blanc magyarul Tokaji sárgamuskotály. Ezt azért szögezzük le a legelején, mert a Tokaji muskotályos szőlők közül itthon még mindig az ottonel muskotály ugrik be elsőre mindenkinek, ami a sárgánál sokkal butább szőlőfajta. Mind a kettő illatos, de az utóbbi bumfordi, és akkor is gejl lehet, ha szárazra készítik a bort belőle. A Tokaji Sárgamuskotály viszont egyre nagyobb karriert fut be, mint száraz, szomjoltó Tokaji Bor, limonádé. A szó legszebb és legnyáribb értelmében.

A Tokaji Muskotály illatos: hát persze, mi más lenne?

A Majoros Tokaji Muscat Blanc, Tokaji Sárgamuskotály könnyen adja magát: muskotályos (tényleg nincs rá jobb szó), bodzás, barackos illatú, harsány, de mégsem tolakodó. Nem annyira parfümös, hogy fuldokolni kezdj a pohár felett, de belengi a szobát. A Majoros Tokaji Sárgamuskotály íze pedig ugyanilyen kedves: ugyanezek az aromák köszönnek vissza a szádban, csak éppen van hozzájuk egy akkora savtartalom, hogy mindezek együtt ficánkolni kezdenek, te pedig újra és újra belekortyolsz a Majoros Tokaji Muscat Blancba.

Majoros Pincészet

Majoros Pincészet

“Szerencsés vagyok, mert jó családba és a Tokaji borvidékre, Tarcalra születtem, ahol korán közel kerültem a szőlészethez és a borászathoz, ezzel együtt természetesen a természet szeretetéhez és megismeréséhez is. Ezidáig, szerencsésen alakult rövid szakmai múltam, hisz azt gondolom sikerült megértenem, hogy mit vár igazán a Világ és a borfogyasztók Tokajtól, Tokajból, a boroktól és a borászoktól, tőlem is. Azt gondolom, jó úton járok, legalább is a boraimat, eddig őszintén megkóstolóktól, mindig biztató visszaigazolásokat kaptam. Persze, vannak hibák, és sok még a fejlődni való, nincs tökéletes és felülmúlhatatlan bor és évjárat. Sok mindent szeretnék kipróbálni, ez a folyamatos megismerés, tanulás velejárója. Jelenlegi elképzeléseim: Szeretnék egy kézműves magánbirtokot kialakítani, ahol egyedi borok születnek. A szőlőink művelésében Édesapám segítségét élvezem, a borok stílusának kialakítása, elkészítése, és a Majoros brand erősítése az én feladatom. A száraz borok tekintetében – amiben nagyon hiszek, és Tokaj egyik nagy kitörési pontjának gondolom, ismertségének újbóli felépítését illetően – csak terroir borok formájában tudom elképzelni. Több ízben, több évjáratból készültek már száraz furmint borok, különböző felfogásban, különböző stílusban, némi maradék cukortartalommal, vagy teljesen szárazra kierjesztve, szűretlenül vagy héjon erjesztve és a hordózás különböző mértékeivel játszogatva, próbálgatva. Ezt természetesen folytatom, de abszolút dűlőszelektált formában, és a hárslevelűvel is megpróbálkozom a jövőben. Az aszún kívüli édes borok készítésében a koncepcióm az, hogy mindig az évjárat adta lehetőség dönti majd el, hogy milyen édes bor születhet, mind az alkotó fajták arányát, mind a borok maradék cukortartalmát illetően. A töppedt szőlő többféleképpen kialakulhat: lehet botritiszes, csak a szél és nap melege által töppedt vagy esetleg az első nagy fagy által koncentrálódott. Nem szeretnék előre meghatározott tervvel szüretelni. Nagyon fontos, hogy a szüreti időpontok meghatározásánál semmilyen mérést, vagy próbafokolást nem végzek. A számok nagyon keveset mutatnak, az “érzet” nem mérhető, ezért nagyon fontosnak tartom a szőlő kóstolását, amit folyamatosan gyakorlok, nem csak Tokajban, mindenhol, ahova nagy ritkán szüretidőben eljutok. Az aszúborok készítését illetően lesz a legkevesebb változás, hisz továbbra is a komplex, sokszínű, nagy édes bor elkészítése a cél, ami általában erős 6 puttonyosnak sikerült eddig, és egyetértek abban, hogy a cukortartalom által behatárolt puttonyszámok mentén félő, hogy előítéletes aszúborok születnek, ezért legszívesebben nem írnék puttonyszámot az elkövetkező aszúboraim címkéire, mert nem tartom fontosnak, nem mérvadó, sőt néha kimondottan zavaró.”

www.majorosbirtok.hu