Karácsony| Tokaji Prémium Válogatás Akció!

Karácsony
Tokaji Prémium Válogatás

99.990 Ft 79.990 Ft

Likeold és oszd meg!

pinterest google

Tokaji borválogatás

1 Andrássy Tokaji Aszúeszencia 2000
1 Andrássy Muskotályos Tokaji Aszúeszencia 2000
1 Babits 6 puttonyos Tokaji Aszú
1 Majoros 6 puttonyos Tokaji Aszú
1 Puklus 6 puttonyos Tokaji Aszú
1 Zsirai 6 puttonyos Tokaji Aszú

1 Cseppőr és nincs több csepp

6-os faláda

 

Zsirai Pincészet

Zsirai Pincészet

“Alkotás, gondosság, alaposság, értékek, megőrzés, kitartás, szeretet, öröm, szépség, báj, egyszerűség, érzés, értelem, egyediség”

(Zsirai Csaba 1961-2011)

Ezen irányelvek alapján nevelt minket Édesapánk, ezek alapján keltette életre a Zsirai Pincészetet, és ezek alapján törekszünk beteljesíteni az álmát, az örökségét. A természet és a természetesség szeretete, az értékek megőrzése, a magyar bor tisztelete vezérelték, amikor szőlő-, és pincebirtokossá vált és elindult az úton, amelynek köszönhetően ma három jelentős hazai borvidéken vagyunk jelen, és készítünk borokat.

borospince Mád
borospince Mád

A kezdetben kedvtelésként, a monoton irodai munkából való menekülés reményében induló borászkodás, mára egy több borvidéken is jelen levő, összesen 18 hektár szőlőt művelő Pincészetté nőtte ki magát.

A tokaji borvidéken, Mádon, a villányi borvidéken, Palkonyán valamint a somlói borvidéken, a hegy déli oldalán, Somlóvásárhelyen rendelkezünk pincével, és kizárólag saját szőlőből készítjük a borainkat.” Kiváló termőhely, idevaló fajta, lelkiismeretes gondoskodás, jó esztendő” szerintünk ez a jó borok titka.

Mondhatni ” hungarikumok” előállításán dolgozunk: mindhárom borvidéken próbálkozunk őshonos, már-már feledésbe merült szőlőfajták termesztésével, a fajtáknak megfelelő művelésmód mellett.

Édesapánk hitvallását jelenleg Édesanyánkkal és pár alkalmazottal – akik inkább segítő barátok – visszük tovább, illetve tartjuk életben, törekedve arra, hogy méltó emléket állítsunk neki.

Zsirai Petra és Kata

Andrássy Pincészet

Andrássy Pincészet

Az Andrássy Pincészet 1999-ban kezdte meg működését mintegy 20 hektár szőlőterületen Tokaj-hegyalja első osztályú kataszterében, a Szentkereszt-dűlőben. A dűlőben 2003-ban 12,3 hektár, 2004-ben pedig újabb 2,9 hektár új szőlő telepítése történt meg.

Babits Pincészet

Babits Pincészet

A család Tokaj-Hegyaljához kötődő története egészen IV. Béla koráig nyúlik vissza, amikor olasz telepesekként kerültek Hegyaljára (akkor még Stipula néven), hogy meghonosítsák a szőlőművelés és borkészítés modern technológiáját. A borászati tradíció nemzedékről nemzedékre szállt, aminek folytonossága ma is tart.

A szőlőkataszter I. osztályába tartozó szőlőbirtok a vulkanikus eredetű Zemplén hegység dél-délkeleti lejtőin találhatók. A család szőlői a Szegi határában fekvő Poklos dűlőben, valamint Olaszliszkán a Vay, és Tolcsván a Kincsem dűlőben helyezkednek el. A szőlőterületek égtáji fekvése kitűnő, s a tengerszint feletti magasságuk is optimális: 150-250 m-es fekvésükből kifolyólag sem a késő tavaszi, sem a kora őszi fagy nem károsítja az ültetvényeket, így a termés minősége folyamatosan a legjobb alapanyaggal látja el a pincészetet. Tokaj-Hegyalja legjellegzetesebb bora a Tokaji Aszú, valamint az édes és száraz Szamorodni, melyek alapanyaga a vidék jellegzetes szőlőfajtái a furmint, a hárslevelű és a sárgamuskotály.

A család hagyományos módon kezdi a szüretet október második felében, amikor a szőlő már túlérett állapotba kerül, és a szőlő cukortartalma eléri a 22-24 fokot. Az egyes dűlők szőlőtermését külön kezelik a szürettől a palackozásig. A préselést igen kíméletesen végzik. Az így kapott magas minőségű must az alapanyaga a mindig magas színvonalú Babits boroknak. A tokaji borok jellegzetes karakterének kialakulásában meghatározó szerepe van a pincének, a pincefalakat borító nemes penésznek (cenospodium cellare) és a nagy tradíciókra visszavezethető tölgyfahordókban való érlelésnek. A riolittufába vájt, több száz éves pince hőmérséklete állandó 10-12 C.

A tokaji borok készítésének sajátos módjai alakultak ki, melyek a mai napig megmaradtak, és hagyományait a Babits pince is megőrizte. A királyi italként ismert, a világon egyedülálló Tokaji Aszúhoz és Szamorodnihoz szüretelt botritiszes szőlőt kézzel, szemenként szedik és válogatják. A pincészet célja a magas minőségi borok kedvelőinek kiszolgálása, valamint a borkultúra egykori magas színvonalának visszaállítása. Borkészítési módjuk a tradíciókat követő oxidatív érlelés, de reduktív borkészítéssel is foglalkoznak.

www.babitspinceszet.hu

Majoros Pincészet

Majoros Pincészet

“Szerencsés vagyok, mert jó családba és a Tokaji borvidékre, Tarcalra születtem, ahol korán közel kerültem a szőlészethez és a borászathoz, ezzel együtt természetesen a természet szeretetéhez és megismeréséhez is. Ezidáig, szerencsésen alakult rövid szakmai múltam, hisz azt gondolom sikerült megértenem, hogy mit vár igazán a Világ és a borfogyasztók Tokajtól, Tokajból, a boroktól és a borászoktól, tőlem is. Azt gondolom, jó úton járok, legalább is a boraimat, eddig őszintén megkóstolóktól, mindig biztató visszaigazolásokat kaptam. Persze, vannak hibák, és sok még a fejlődni való, nincs tökéletes és felülmúlhatatlan bor és évjárat. Sok mindent szeretnék kipróbálni, ez a folyamatos megismerés, tanulás velejárója. Jelenlegi elképzeléseim: Szeretnék egy kézműves magánbirtokot kialakítani, ahol egyedi borok születnek. A szőlőink művelésében Édesapám segítségét élvezem, a borok stílusának kialakítása, elkészítése, és a Majoros brand erősítése az én feladatom. A száraz borok tekintetében – amiben nagyon hiszek, és Tokaj egyik nagy kitörési pontjának gondolom, ismertségének újbóli felépítését illetően – csak terroir borok formájában tudom elképzelni. Több ízben, több évjáratból készültek már száraz furmint borok, különböző felfogásban, különböző stílusban, némi maradék cukortartalommal, vagy teljesen szárazra kierjesztve, szűretlenül vagy héjon erjesztve és a hordózás különböző mértékeivel játszogatva, próbálgatva. Ezt természetesen folytatom, de abszolút dűlőszelektált formában, és a hárslevelűvel is megpróbálkozom a jövőben. Az aszún kívüli édes borok készítésében a koncepcióm az, hogy mindig az évjárat adta lehetőség dönti majd el, hogy milyen édes bor születhet, mind az alkotó fajták arányát, mind a borok maradék cukortartalmát illetően. A töppedt szőlő többféleképpen kialakulhat: lehet botritiszes, csak a szél és nap melege által töppedt vagy esetleg az első nagy fagy által koncentrálódott. Nem szeretnék előre meghatározott tervvel szüretelni. Nagyon fontos, hogy a szüreti időpontok meghatározásánál semmilyen mérést, vagy próbafokolást nem végzek. A számok nagyon keveset mutatnak, az “érzet” nem mérhető, ezért nagyon fontosnak tartom a szőlő kóstolását, amit folyamatosan gyakorlok, nem csak Tokajban, mindenhol, ahova nagy ritkán szüretidőben eljutok. Az aszúborok készítését illetően lesz a legkevesebb változás, hisz továbbra is a komplex, sokszínű, nagy édes bor elkészítése a cél, ami általában erős 6 puttonyosnak sikerült eddig, és egyetértek abban, hogy a cukortartalom által behatárolt puttonyszámok mentén félő, hogy előítéletes aszúborok születnek, ezért legszívesebben nem írnék puttonyszámot az elkövetkező aszúboraim címkéire, mert nem tartom fontosnak, nem mérvadó, sőt néha kimondottan zavaró.”

www.majorosbirtok.hu

Puklus Pincészet

Puklus Pincészet

Édesapánk, Puklus János 1974-ben alapította pincészetünket. Kezdetben a dédapai szőlőterület volt a birtok lelke, majd folyamatosan újabb területeket vásároltunk meg és telepítettünk be.

Pincészetünk szőlőterületei Tokaj-Hegyalja legdélibb részein, Bodrogkeresztúr, Tarcal és Bodrogkisfalud első osztályú dűlőiben találhatók (többek között: Szentkereszt-dűlő, Dereszla-dűlő, Lapis-dűlő, Várhegy-dűlő). Jelenleg 15 hektárnyi ültetvényt művelünk. Főbb szőlőfajtáink a furmint, a hárslevelű és a sárga muskotály, melyek mellett megtalálható még a zéta, a kövérszőlő, a gohér, a tarcal-sorozat és egy kis cabernet sauvignon és cabernet franc is.

Szőlőfeldolgozónk korszerű, megfelel az új reduktív, illetve a hagyományos oxidatív technológia követelményeinek is. Erjesztőkapacitásunk jelenleg 1500 hektoliter. A fiatalos, üde borokat, mint a furmint, a hárslevelű és a sárga muskotály, itt próbáljuk a lehető leggyorsabban készre kezelni, hogy azokat a fogyasztók minél frissebben, gyümölcsösebben kóstolhassák.

Boraink hagyományos tokaji érlelését négy, több mint 300 éves, kisfahordós pince segíti, melyekben olyan hegyaljai borkülönlegességek érnek, mint a tokaji aszú, a tokaji szamorodni, a tokaji fordítás. Pincéink tárolókapacitása 2000 hektoliter, hagyományos gönci (136 liter) és szerednyei (180-220 liter) hordókkal. A fahordós érlelés időtartamát mindig a bor egyénisége határozza meg, ez általában 3-5 év, de akár ennél több is lehet.

Úgy látjuk, hogy nem hiábavaló a fáradozásunk, amit a fogyasztói körünk folyamatos bővülése és a sorozatos szakmai elismerések is bizonyítanak. Ennek legékesebb példája, hogy édesapánkat 1999-ben Tokaj-Hegyalján az év bortermelőjévé választották.

www.puklusbor.hu