Babits Pincészet | Tokaji Furmint Akció!

Babits Pincészet
Tokaji Furmint

2.190 Ft 1.940 Ft

Likeold és oszd meg!

pinterest google

2.587 Ft/l

0,75l 13,5 %

Ez a Babits Tokaji Furmint minőségi száraz fehérbor. A Tokaji Furmint a karakteres savgerincet, nagy testet és hosszan lecsengő ízt ad a bornak.

A Tokaji Furmint száraz, oltalom alatt álló, eredetmegjelölésű Tokaji Bor. 

Ez a Babits Tokaji Furmint verhetetlen a maga nemében. Minden amit Tokaj-hegyalját jellemzi – ásványosság, zeolit kövek jótékony tulajdonsága, a napsütés dőlésszögéből adódó cukrosodás – benne van. Zempléni tölgyfahordós érlelés finomítja az éleket, selymesíti a bort, lágyabb, könnyedebb ízt varázsol neki. 

Markáns savak kellően beindítják az ízlelő bimbóinkat, a nagy test ad egy kis tartalmat a bornak, nem csúszik le észrevétlenül a torkunkban. A Tokaji Furmint szőlő karakteres íze szinte kilóg a borból, összetévesztetlen íz és illat harmónia árad belőle.

Óriási karakteres ez a Babits Tokaji Furmint, aki egyszer megkóstolja nem felejti el. Nehéz és könnyed ételek mellé egyaránt kiváló. Étrendi hatása tökéletes. Étkezés előtt meghozza az étvágyat, étkezés után segíti az emésztést.

A Babits Tokaji Furmint kizárólag csak egészséges szőlőből készül, így biztosítva van a kiemelkedő gyümölcsillat és zamat. A Tokaji Furmint önálló borként ritkán létezik, általában cuvéesítik vagy tovább kezelik. A Tokaji Furmint az egyre népszerűbb borok közé tartozik, hiszen magas értékű, nagy az élvezeti értéke, a készítési eljárás pedig kicsit egyszerűbb mint például a Tokaji Szamorodninak.

Babits Pincészet

Babits Pincészet

A család Tokaj-Hegyaljához kötődő története egészen IV. Béla koráig nyúlik vissza, amikor olasz telepesekként kerültek Hegyaljára (akkor még Stipula néven), hogy meghonosítsák a szőlőművelés és borkészítés modern technológiáját. A borászati tradíció nemzedékről nemzedékre szállt, aminek folytonossága ma is tart.

A szőlőkataszter I. osztályába tartozó szőlőbirtok a vulkanikus eredetű Zemplén hegység dél-délkeleti lejtőin találhatók. A család szőlői a Szegi határában fekvő Poklos dűlőben, valamint Olaszliszkán a Vay, és Tolcsván a Kincsem dűlőben helyezkednek el. A szőlőterületek égtáji fekvése kitűnő, s a tengerszint feletti magasságuk is optimális: 150-250 m-es fekvésükből kifolyólag sem a késő tavaszi, sem a kora őszi fagy nem károsítja az ültetvényeket, így a termés minősége folyamatosan a legjobb alapanyaggal látja el a pincészetet. Tokaj-Hegyalja legjellegzetesebb bora a Tokaji Aszú, valamint az édes és száraz Szamorodni, melyek alapanyaga a vidék jellegzetes szőlőfajtái a furmint, a hárslevelű és a sárgamuskotály.

A család hagyományos módon kezdi a szüretet október második felében, amikor a szőlő már túlérett állapotba kerül, és a szőlő cukortartalma eléri a 22-24 fokot. Az egyes dűlők szőlőtermését külön kezelik a szürettől a palackozásig. A préselést igen kíméletesen végzik. Az így kapott magas minőségű must az alapanyaga a mindig magas színvonalú Babits boroknak. A tokaji borok jellegzetes karakterének kialakulásában meghatározó szerepe van a pincének, a pincefalakat borító nemes penésznek (cenospodium cellare) és a nagy tradíciókra visszavezethető tölgyfahordókban való érlelésnek. A riolittufába vájt, több száz éves pince hőmérséklete állandó 10-12 C.

A tokaji borok készítésének sajátos módjai alakultak ki, melyek a mai napig megmaradtak, és hagyományait a Babits pince is megőrizte. A királyi italként ismert, a világon egyedülálló Tokaji Aszúhoz és Szamorodnihoz szüretelt botritiszes szőlőt kézzel, szemenként szedik és válogatják. A pincészet célja a magas minőségi borok kedvelőinek kiszolgálása, valamint a borkultúra egykori magas színvonalának visszaállítása. Borkészítési módjuk a tradíciókat követő oxidatív érlelés, de reduktív borkészítéssel is foglalkoznak.

www.babitspinceszet.hu