Babits Pincészet | Tokaji Aszú 5 puttonyos 2013 Akció!

Babits Pincészet
Tokaji Aszú 5 puttonyos 2013

6.190 Ft 5.690 Ft

Likeold és oszd meg!

pinterest google

11.380 Ft/l

0,5l 12 %

A Babits Tokaji Aszú, a tokaji furmint, tokaji hárslevelű és tokaji muskotály szólófajtáknál bekövetkezett nemes rothadás ( botritis cinerea) következtében kialakuló, kézzel szemenként szedett Tokaji aszúszemekből és több száz évre visszanyúló technológiával készült édes Tokaji Borkülönlegesség.

A Tokaji Aszúnál a kézzel szemezést nem lehet elégszer hangsúlyozni. Itt valóban az asszonyok kézzel, egyesével szedik le a szőlőfürtökről az aszúsodott szőlőszemet. Egyszer volt alkalmam nekem is ilyen szüreten részt venni. Azon kívül, hogy aprólékos munka a Tokaji Aszú szemezés, még fizikailag nehéz is. A Babits Tokaji Aszú szőlőterülete meredek hegyoldalban helyezkedik el. Bizony nagy feladat oda felmászni, közben a szőlőt keresve a tőkén. Tokaj-hegyalján az aszúsodás késő ősszel kezdődik meg, így a szüret minden bizonnyal már hidegben, néha akár már fagyban történik. A fagyos szőlőlé bogyózás közben rácsurog és esetenként szó szerint ráfagy az ember kezére. Amikor kezembe veszek egy palack Tokaji Aszút mindig eszembe jut mennyit dolgozott valaki ezzel a pohár aszúval. 

 Az 5 puttonyos Tokaji Aszú, a 6 puttonyos és a Tokaji Aszúeszenciához képest a alacsonyabb cukortartalommal rendelkezik. Ez nem befolyásolja kiváló minőségét, hiszen a minimum 120 gram/liter még így is kimagaslóan sok a más borrégióban található borok között. A Babits 5 puttonyos Tokaji Aszú színe világos borostyán, izében jól megfigyelhető a Tokaji Aszúra jellemző botritiszes (nemes penész), töppedt szőlő íz mellyel kellemes gyümölcsösség párosul.

A Babits Tokaji Aszú élvezeti értéke:10-12C-on a legjobb. Vadhúsokhoz, libamájhoz, gyümölcsökhöz és desszertekhez fenséges íz harmóniát kölcsönöz. A Tokaji Aszút gyakran fogyasztják aperitifként étkezések előtt, vagy magában, önálló italként egy meghitt pillanat megkoronázásaként.

Babits Pincészet

Babits Pincészet

A család Tokaj-Hegyaljához kötődő története egészen IV. Béla koráig nyúlik vissza, amikor olasz telepesekként kerültek Hegyaljára (akkor még Stipula néven), hogy meghonosítsák a szőlőművelés és borkészítés modern technológiáját. A borászati tradíció nemzedékről nemzedékre szállt, aminek folytonossága ma is tart.

A szőlőkataszter I. osztályába tartozó szőlőbirtok a vulkanikus eredetű Zemplén hegység dél-délkeleti lejtőin találhatók. A család szőlői a Szegi határában fekvő Poklos dűlőben, valamint Olaszliszkán a Vay, és Tolcsván a Kincsem dűlőben helyezkednek el. A szőlőterületek égtáji fekvése kitűnő, s a tengerszint feletti magasságuk is optimális: 150-250 m-es fekvésükből kifolyólag sem a késő tavaszi, sem a kora őszi fagy nem károsítja az ültetvényeket, így a termés minősége folyamatosan a legjobb alapanyaggal látja el a pincészetet. Tokaj-Hegyalja legjellegzetesebb bora a Tokaji Aszú, valamint az édes és száraz Szamorodni, melyek alapanyaga a vidék jellegzetes szőlőfajtái a furmint, a hárslevelű és a sárgamuskotály.

A család hagyományos módon kezdi a szüretet október második felében, amikor a szőlő már túlérett állapotba kerül, és a szőlő cukortartalma eléri a 22-24 fokot. Az egyes dűlők szőlőtermését külön kezelik a szürettől a palackozásig. A préselést igen kíméletesen végzik. Az így kapott magas minőségű must az alapanyaga a mindig magas színvonalú Babits boroknak. A tokaji borok jellegzetes karakterének kialakulásában meghatározó szerepe van a pincének, a pincefalakat borító nemes penésznek (cenospodium cellare) és a nagy tradíciókra visszavezethető tölgyfahordókban való érlelésnek. A riolittufába vájt, több száz éves pince hőmérséklete állandó 10-12 C.

A tokaji borok készítésének sajátos módjai alakultak ki, melyek a mai napig megmaradtak, és hagyományait a Babits pince is megőrizte. A királyi italként ismert, a világon egyedülálló Tokaji Aszúhoz és Szamorodnihoz szüretelt botritiszes szőlőt kézzel, szemenként szedik és válogatják. A pincészet célja a magas minőségi borok kedvelőinek kiszolgálása, valamint a borkultúra egykori magas színvonalának visszaállítása. Borkészítési módjuk a tradíciókat követő oxidatív érlelés, de reduktív borkészítéssel is foglalkoznak.

www.babitspinceszet.hu

Magyar
English
Deutsch
Français
Italiano
Español

Névre szóló boroscímke

Ez a termék névre szóló boroscímkével is rendelhető. Tegye a kiválasztott bort a kosárba, majd kattintson a névre szóló boroscímkére, végezetül adja meg a címkére írandó nevet.
(a kép csak illusztráció)

** FONTOS! Névre szóló címkézéskor az eredeti címkét eltávolítjuk, az eredeti díszcsomagolást megbontjuk. A megrendelt névre szóló címkés borokat visszavenni az előbbi okok miatt nem áll módunkban.

A szolgáltatás ára: +2.000 Ft / palack