Andrássy Pincészet | Tokaji Aszúeszencia 2000 Akció!

Andrássy Pincészet
Tokaji Aszúeszencia 2000

29.900 Ft 22.990 Ft

Likeold és oszd meg!

pinterest google

45.980.- Ft/l

0,5 l 11 %

A tavasz buja virágméz illata, a nyár gyümölcsössége, a tél diós csokoládés íz kavalkádja hosszú évek alatt nemesedett e borban, a Tokaji Aszúeszenicában.

Aranyméz, az élet esszenciája; elvarázsol, lenyűgöz, kényeztet és rabul ejt. Ez a Tokaji Aszúeszencia.

Az ünnepnapok bora.

UTOLSÓ DARABOK! Hogy miért? Mert a megváltozott bortörvény miatt már nem lehet többé Tokaji Aszúeszenciát készíteni…. No comment!

Challenge du Vin  bordeaux-i borverseny aranyérmes bora. A versenyen öt kontinens mintegy 5 ezer mintáját kóstolták meg a zsűritagok. Európából Ausztria, Bulgária, Csehország, Franciaország, Görögország, Horvátország, Magyarország, Moldávia, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Szlovénia, Svájc és Törökország vett rész.

A Tokaji Aszúeszencia a kiemelkedő évjáratok aszúja néha olyan értékeket érnek el, amelyek meghaladják a kívánt minőséget, így ezt kihangsúlyozandó, Tokaji Aszúeszencia néven kerülnek forgalomba. Ez összezavaró elnevezés lehet, hiszen belekeveri a technológiailag teljesen eltérő módon készülő natúr eszenciát a képbe. Inkább hívhatnák 7 puttonyosnak, 6 puttonyos superiornak, vagy reserve-nek. 

A borkedvelők egyik kedvelt mondása “Kis mennyiségben gyógyszer, nagy mértékben orvosság” komoly igazság tartalommal bír a Tokaji Aszú, s különösen a Tokaji Aszúesszencia esetében. A borok királya nem csupán különleges zamata miatt lett a királyok bora, hanem gyógyító ereje miatt is.

Mára laboratóriumi vizsgálatok is hitelesen igazolják ennek a különleges bornak, a Tokaji Aszúeszenciának az élettani hatását, orvosok ajánlják bizonyos betegeknek fogyasztását. A Tokaji szőlő rendkívül gazdag vitaminokban (A, B1, B2, B6, E és c), és ásványi anyagokban (nátrium, kálium, kalcium, vas, fluor, foszfor, magnézium) a benne lévő szőlőcukor a száraz borok esetében teljes egészében alkohollá alakul át. Penicillin tartalma véd a fertőzések ellen, illetve hatásos heveny gyulladásos betegségek kúrálására. Kemoterápiás kezelésben részesülteknek különösen a magas kalóriatartalom és az étvágyfokozó hatás miatt ajánlják maguk az orvosok. Kísérletek igazolják, hogy a Tokaji Aszúeszencia javítja a vérkeringést, és az emésztést, csökkenti a szívinfarktus rizikóját.

A Tokaji Andrássy Pincészet 1999 szeptemberében alakult, az Andrássy család tarcali kúria épületében. A kúria gazdasági épületei helyén az eredeti pince felett, 2003-ban kezdődött el a borászati üzem építése, amely 2005 őszére készült el. A borászati üzem 2000 hl tartályos, az alatta elhelyezkedő 400 éves pince 500 hl fahordós tárolótérrel rendelkezik. A modern borászatban megvalósul a szőlő optimális idejű feldolgozásának a lehetősége, a gyors bogyózás, préselés után a számítógép vezérelte tartályokban folyik az erjesztés. 

Andrássy Pincészet

Andrássy Pincészet

Az Andrássy Pincészet 1999-ban kezdte meg működését mintegy 20 hektár szőlőterületen Tokaj-hegyalja első osztályú kataszterében, a Szentkereszt-dűlőben. A dűlőben 2003-ban 12,3 hektár, 2004-ben pedig újabb 2,9 hektár új szőlő telepítése történt meg.