Angyal Borászat és Szőlőbirtok

Amikor nagyapám, Angyal Ernő olthatatlan kíváncsiságom kielégítéséül megengedte, hogy ráncba szedjem az öreg pincét, már biztosan sejtett valamit. Egy mindig megújuló szenvedélyt kaptam tőle a szőlővel és a borral örökül. Nem tehette volna gondosabban és következetesebben, mikor hagyott ráérezni az ízére. Szerelem volt nekem ez az első pillantásra, Ő pedig hagyományt teremtett általam.

A szőlészet:
Öröklött hektárnyi szőlő ültetvény és a három szintes, 150 méter hosszúságú tradicionális pince volt az alapja a mos?tani borászatnak, melyet a 1996-os szüretemmel töltöttem meg először .Mára kissé kinőtte magát ez a pincécske és már közel 30 hektáron furmint, hárslevelű és sárgamuskotály fajtá?kat termesztünk. A szőlőterületeink Szerencs első osztályú termőterületein helyezkednek el. Az ültetvényeket 50-60 q/hektár terheléssel műveljük, melyek így évjárattól függetlenül is stabilan jó minőségű termést hoznak évről évre.

A borászat:
A pincészetünk központja Szerencs és Tállya között félúton Rátka község Iskolameggyes dűlőjében található. A szőlő feldolgozása és a borkészítés valamennyi fázisa ebben a közel 600 m2 alapterületű új borászati komplexumban valósul meg. A szőlő beszállításától az első fejtésig a modern zárt technológiánknak köszönhetően a káros oxidációt szinte teljesen ki tudjuk zárni.

A klasszikus fehér borainknál általában egy napig , a borkülönleges?ségeknél több napon át tart a hűtött héjon áztatás.
A zárt préselést követően a mustokat mindig ülepítjük, szükség esetén derítjük a tisztább ízek elérése céljából. Az édes borok erjesztését az évjárat adta élesztő szelekcióval végezzük. A száraz boroknál mindig fajélesztőt használunk és a finom seprőt enzimatikusan bontjuk, teltebb ízeket kapva evvel az eljárással..

Az 1500 hl fahordó kapacitású 450 méter hosszú pince labirintusunk állandó 11 C-os hőmérséklete tökéletesen alkalmas a tokaji borkülönlegességek által igényelt hosszú lefutású fa hordós érle?lésre, melyre különösen nagy hangsúlyt fektetünk. A prémium furmint és hárslevelű tételeinket új és fiatal 300 és 500 literes hordókban tartjuk, viszont a borkülönlegességektől eltérően csak 6-9 hónapig. Pincészetünknél az optimális hordó típus és az érlelés hosszának megválasztását mindenkor a bor jellege határozza meg, egyik borunkra sem erőszakolunk rá olyan érlelési jegyeket, melyek nem pozitív irányba vinnék a bor ízvilágát. A palackba kerülő tételek összeállításakor mindenkor a Tokaj-Hegyalja évszázados tradícióit és a mai kor elvárásait tartjuk szem előtt.

Egy termék se felelt meg a keresésnek.