Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Szusihoz Szaké! Szusihoz Tokaji Furmint!

Sokan még mindig furcsának találják, ha valaki szusit eszik. Magyarországon ritka és különleges ételnek számít, pedig nincs benne semmi ördöngösség. De mi is az a szusi? Az valami nyers hal?! Nyershalhoz Tokaji bort? Elképzelni sem lehet nagyobb őrültséget! Vagy mégis?

A szusi japán nemzeti étel, amely szigorú értelmezésben pácolt rizsre felhelyezett ételek csoportját jelentik. A felhelyezett ételeken van a hangsúly, ami nem csak nyers hal, de bármilyen étel lehet amit csak el tudunk képzelni: sonka, uborka, répa, avokádó, rák, kolbász, bármi. A szusi ami kerek formájú és körbe van véve algával Makinak, amikor az alga belül van és a rizs kívül Nigirinek hívják. A szusit szójaszószba mártjuk és ízlés szerint japán tormát, wasabit teszünk rá.

Barátainkkal nagyon szeretjük a szusit és már nem csak étterembe, de otthon is elkészítjük ezt a rendkívül egészséges ételt. Hétvégenként szeretünk összejönni a barátokkal, családdal, amire mindig készítünk egy kis harapni valót. Természetesen behűtünk valamilyen bort is az ételek mellé, csak hogy a hangulat is biztosítva legyen.

Itt jött a hajmeresztő kérdés és felismerés, milyen bort kínáljunk a szusi mellé? Abban biztosak voltunk, hogy egy könnyed fehér borra lesz szükségünk. Még a gyöngyöző bor ötlete is felmerült. Bemelegítésnek és köszöntésnek tökéletes döntés voltak a könnyed fehér borok. A szusi mellé azonban már nem tűnt olyan jó választásnak. A szusi bár kevésbé intenzív ízű, a szójaszósz sós, a wasabi erős ízéhez más bort kellett találnunk. Valami tartalmasabbat, testesebbet, illatosabbat, ásványosabbat. Szerencsére pont volt (nem mondanám, hogy véletlenül) nálunk Tokaji Furmint. Kibontottuk és láss csodát, a Tokaji Furmint tökéletesen passzolt az illatos, sós és erőteljes ízekhez. A Tokaji Furmint jellegzetessége a testesség, a mineralitás, a virágok, a hárs, a fehér húsú gyümölcsök visszacsengése és az élénk savak uralják.

 

 

Megállapítottuk, hogy a magyar Tokaji Furmint a Japán ételek körében is megállja a helyét. Eddig is tudtuk, hogy a Japánok nagyon szeretik az édes Tokaji Aszút ételeik mellé, de most találtunk helyet az étlapjukon mindig szereplő szusi mellé is. Ez a száraz Tokaji Furmint.  

 

 

A szusihoz mi ezt a két Tokaji Furmintot választottuk és ajánljuk: 

Babits Tokaji Furmint Szent Tamás Tokaji Furmint

Sokan még mindig furcsának találják, ha valaki szusit eszik. Magyarországon ritka és különleges ételnek számít, pedig nincs benne semmi ördöngösség. De mi is az a szusi? Az valami nyers hal?! Nyershalhoz Tokaji bort? Elképzelni sem lehet nagyobb őrültséget! Vagy mégis?

A szusi japán nemzeti étel, amely szigorú értelmezésben pácolt rizsre felhelyezett ételek csoportját jelentik. A felhelyezett ételeken van a hangsúly, ami nem csak nyers hal, de bármilyen étel lehet amit csak el tudunk képzelni: sonka, uborka, répa, avokádó, rák, kolbász, bármi. A szusi ami kerek formájú és körbe van véve algával Makinak, amikor az alga belül van és a rizs kívül Nigirinek hívják. A szusit szójaszószba mártjuk és ízlés szerint japán tormát, wasabit teszünk rá.

Barátainkkal nagyon szeretjük a szusit és már nem csak étterembe, de otthon is elkészítjük ezt a rendkívül egészséges ételt. Hétvégenként szeretünk összejönni a barátokkal, családdal, amire mindig készítünk egy kis harapni valót. Természetesen behűtünk valamilyen bort is az ételek mellé, csak hogy a hangulat is biztosítva legyen.

Itt jött a hajmeresztő kérdés és felismerés, milyen bort kínáljunk a szusi mellé? Abban biztosak voltunk, hogy egy könnyed fehér borra lesz szükségünk. Még a gyöngyöző bor ötlete is felmerült. Bemelegítésnek és köszöntésnek tökéletes döntés voltak a könnyed fehér borok. A szusi mellé azonban már nem tűnt olyan jó választásnak. A szusi bár kevésbé intenzív ízű, a szójaszósz sós, a wasabi erős ízéhez más bort kellett találnunk. Valami tartalmasabbat, testesebbet, illatosabbat, ásványosabbat. Szerencsére pont volt (nem mondanám, hogy véletlenül) nálunk Tokaji Furmint. Kibontottuk és láss csodát, a Tokaji Furmint tökéletesen passzolt az illatos, sós és erőteljes ízekhez. A Tokaji Furmint jellegzetessége a testesség, a mineralitás, a virágok, a hárs, a fehér húsú gyümölcsök visszacsengése és az élénk savak uralják.

Megállapítottuk, hogy a magyar Tokaji Furmint a Japán ételek körében is megállja a helyét. Eddig is tudtuk, hogy a Japánok nagyon szeretik az édes Tokaji Aszút ételeik mellé, de most találtunk helyet az étlapjukon mindig szereplő szusi mellé is. Ez a száraz Tokaji Furmint.  

 

A szusihoz mi ezt a két Tokaji Furmintot választottuk és ajánljuk: 

Babits Tokaji Furmint
Szent Tamás Tokaji Furmint

Keresés