Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom

Majoros Pincészet

Ön itt jár: > >

Majoros Pincészet

“Szerencsés vagyok, mert jó családba és a Tokaji borvidékre, Tarcalra születtem, ahol korán közel kerültem a szőlészethez és a borászathoz, ezzel együtt természetesen a természet szeretetéhez és megismeréséhez is. Ezidáig, szerencsésen alakult rövid szakmai múltam, hisz azt gondolom sikerült megértenem, hogy mit vár igazán a Világ és a borfogyasztók Tokajtól, Tokajból, a boroktól és a borászoktól, tőlem is. Azt gondolom, jó úton járok, legalább is a boraimat, eddig őszintén megkóstolóktól, mindig biztató visszaigazolásokat kaptam. Persze, vannak hibák, és sok még a fejlődni való, nincs tökéletes és felülmúlhatatlan bor és évjárat. Sok mindent szeretnék kipróbálni, ez a folyamatos megismerés, tanulás velejárója. Jelenlegi elképzeléseim: Szeretnék egy kézműves magánbirtokot kialakítani, ahol egyedi borok születnek. A szőlőink művelésében Édesapám segítségét élvezem, a borok stílusának kialakítása, elkészítése, és a Majoros brand erősítése az én feladatom. A száraz borok tekintetében – amiben nagyon hiszek, és Tokaj egyik nagy kitörési pontjának gondolom, ismertségének újbóli felépítését illetően – csak terroir borok formájában tudom elképzelni. Több ízben, több évjáratból készültek már száraz furmint borok, különböző felfogásban, különböző stílusban, némi maradék cukortartalommal, vagy teljesen szárazra kierjesztve, szűretlenül vagy héjon erjesztve és a hordózás különböző mértékeivel játszogatva, próbálgatva. Ezt természetesen folytatom, de abszolút dűlőszelektált formában, és a hárslevelűvel is megpróbálkozom a jövőben. Az aszún kívüli édes borok készítésében a koncepcióm az, hogy mindig az évjárat adta lehetőség dönti majd el, hogy milyen édes bor születhet, mind az alkotó fajták arányát, mind a borok maradék cukortartalmát illetően. A töppedt szőlő többféleképpen kialakulhat: lehet botritiszes, csak a szél és nap melege által töppedt vagy esetleg az első nagy fagy által koncentrálódott. Nem szeretnék előre meghatározott tervvel szüretelni. Nagyon fontos, hogy a szüreti időpontok meghatározásánál semmilyen mérést, vagy próbafokolást nem végzek. A számok nagyon keveset mutatnak, az “érzet” nem mérhető, ezért nagyon fontosnak tartom a szőlő kóstolását, amit folyamatosan gyakorlok, nem csak Tokajban, mindenhol, ahova nagy ritkán szüretidőben eljutok. Az aszúborok készítését illetően lesz a legkevesebb változás, hisz továbbra is a komplex, sokszínű, nagy édes bor elkészítése a cél, ami általában erős 6 puttonyosnak sikerült eddig, és egyetértek abban, hogy a cukortartalom által behatárolt puttonyszámok mentén félő, hogy előítéletes aszúborok születnek, ezért legszívesebben nem írnék puttonyszámot az elkövetkező aszúboraim címkéire, mert nem tartom fontosnak, nem mérvadó, sőt néha kimondottan zavaró.”

www.majorosbirtok.hu

Majoros Pincészet

Majoros PincészetA Majoros Pincészet üdítő példája azoknak a feltörekvő pincészeteknek, ahol a bor szeretete és tisztelete a mérvadó, a borkészítés magas szakmai színvonalon zajlik, és ahol nem félnek bátran, de okosan haladni a korral. A Majoros Pincészet előtt fényes jövő áll, hiába fiatal borászatról van szó, már most megmutatkozik a nívójuk a boraikban.

A Majoros Pincészet változatos és impozáns dűlőportfólióval rendelkezik. Tarcalon, a Tokaji hegy lábánál található a borászat, ami hat különféle dűlőt foglal magában: Deák, Agyag, Előhegy, Vinnai, Kövesd és Nagy-Kövesd. A birtok, ha eléri a végleges méretét, megközelítőleg 10 hektár nagyságú lesz majd.

A Majoros Pincészet tulajdonosa a Majoros család, illetve Majoros László, aki a száraz fehérborokra helyezi a hangsúlyt, hiszen tervei vannak velük. A természetes, illetve a kíméletes szőlőtermesztés híve, mentesen mindenféle kemikáliától, nem erőltetve, szelíden halad előre.

A préselés nélküli, szín léből készült borok között négyféle szárazbor található: könnyű reduktív sárgamuskotály, (Muscat Blanc) két dűlőszelektált furmint (Agyag, Deák), és egy birtokbor, egy magasabb természetes cukortartalmú kései szüretelésű édes bor, vagyis 6 puttonyos aszú. A borok a Majoros, illetve a Major brand alatt kerülnek forgalomba. Utóbbi a limitált példányszámú borokat foglalja magába a Majoros Pincészet termékeiből.

Keresés