Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A Borfesztivál Tokaji-s szemmel

A 26. Nemzetközi Borfesztivál központi témája a Chilei borok voltak…. már akinek. Nekünk idén csak úgy, mint minden évben a Tokaji volt a központban. 

A főbejáraton áthaladva idén is a Tokaji udvarba kerültünk, aminek egy nagy hátránya van. Érkezéskor vagy áthaladunk rajta és bízunk benne, hogy majd kifelé, a borfesztiválról hazamenet ezzel zárjuk a kóstoló sort, vagy a testes Tokaji borokkal, netán az édes aszúkkal kezdjük a kóstolásunk… nem túl szerencsés. (meg kell említeni, hogy nem csak a Tokaji udvarban vannak Tokaji pincék)

Én a második, nem túl szerencsés utat választottam, mert szerettem volna az aszúkat úgy megkóstolni, hogy még érzem is az ízüket. Már otthon, a borfesztiválra készülődve átnéztem a kiállítók listáját és meglepődve tapasztaltam, hogy a több generációs pincészetek még jobban lecsökkentek. Helyettük az új, marketingre a pénzt nem sajnáló pincék vannak jelen a kiállításokon. 

Nézzünk egy-két említésre méltó bort:

Holdvölgy Tokaji Aszú 2008

 

A pincészetnek az elmúlt 5-6 évben mindig sikerült 6 puttonyos aszút készíteni. A pincészetre jellemző, hogy 8 évnél fiatalabb aszút nem hoznak forgalomba. Az aszút egy speciális olajnyomásos préssel készítik, melyből az országban csak négy található meg. 

A bornak krémes, vanília  illata van, mely visszaköszön az ízében is. 2008-as év nagyon jó évjárat volt, jó időben érkezett a csapadék. Ennek köszönhető, hogy 170 gramm cukorral ez az aszú remek gyümölcsös desszert bor. 

Royal Tokaji Szt. Tamás és Nyúlászó szelektált aszúk 2013

Kíváncsi voltam érezhető-e a különbség a két bor között, egy pincészet, egy évjárat más dűlőről. 

Nyúlászó: sötét szalma színű, virág illatú, elmarad a nagyon édes méz illat. Inkább egy könnyedebb aszú, utóízében a hegyaljai ásványokat jól érezni.  Cukortartalom 176 gramm.

Szt. Tamás: kevésbé édes illatra, jobban hasonlít a hárslevelűre az illata. Selymesebb, könnyebb bor. Ízében is a virágok jönnek ki jobban. A cukortartalom 172 gramm. 

Gizella 6 puttonyos aszú 2006:

Érdekessége, hogy bár a forgalomban a 2016-os évjárat van, a kóstolóra mégis inkább a 10 évvel idősebb aszút hozták ki. Színe közép sötét, illata gyenge, ízében nem érzem az aszúkra jellemző karaktereket. Az tény, hogy nagyon édes és aki szereti a fa hordó ízét, annak ajánlom. 

Zsirai Pincészet Fordítás 2011:

Színe mint egy aszúé, sötét aranyló sárga. Az aszúkhoz képest inkább narancsosabb, mint a naplemente. Nem egy tömény, nem testes, nem túl édes, könnyed desszert bor. Gyümölcsössége határtalan, nekem az érett körte köszön vissza az ízében. A velünk kóstoló társaság abszolút győztese. Egy üveget nyugodtan megbonthatunk a vacsorához, el fog fogyni. 

Fordítás jelentése: itt

Termékről bővebben: itt

Zsirai Pincészet 6 puttonyos aszú 2008:

Kezdem a lényeggel, ez egy 230 gramm cukrot tartalmazó aszú. Az eddig kóstoltak “csak” 170-180 grammot tartalmaztak. Sötét narancssárga színe. Illatában és ízében egyaránt ott vannak az aszalt gyümölcsök, körte, barack. Nem annyira édes, mint amit várnánk ennyi cukortól. Nem egy nagyon eltelítő bor, akár még egy kellemes vacsora utáni lezárásnak is el tudom képzelni.