Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Mi lesz veled Tokaji? Hegyalján jártunk, láttunk és hallottunk.

Félig üzleti, félig magán útként indult az utunk Tokaj-Hegyaljára. A városokat nem említem, nehogy elkezdődjön a találgatás melyik pincékről is van szó. Bár ha abból indulunk ki, hogy csak Mádon kb. 300 pince van nyilvántartva, még a találgatás is nehéz feladat lenne.

Egy kis személyes: mindig meglepődöm mennyi új épület, szálloda, pincészet nőtt ki a semmiből EU és egyéb anyagi támogatással. És itt indulhat is a sztori, ha úgy tetszik pletyka, szóbeszéd… de erre is van a magyarnak szép közmondása “nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja”.

Honnan jöttek ezek a pincék? 2005 óta növekedett meg igazán a Tokaji pincészetek száma, akik azóta rengeteg pénzt öltek marketingbe és halandó fogyasztó ezeket ismeri leginkább, mint Tokaji termelő. Velük találkozhatunk a borfesztiválokon is. Leginkább Uniós támogatásból fejlesztették a birtokukat és építették a szebbnél szebb épületüket Tokaj-hegyalján. Beszélgetések során elhangzottak a kormány közeli barátságok, a legnagyobbak neve és több milliós borász, főborász fizetések. Ez látszik is a környéken, szépen fejlődik a térség.

De mi van a régiekkel, a hagyományos, több generációs pincészetekkel? Ők leginkább a borral foglalkoznak, se pénzük, se kapacitásuk nincs marketing munkákra. Az általuk “multiknak” hívott nagyokat nem illetik dicsérő szóval. Azt kérdezik hol voltak ezek az új keletű pincészetek amikor Budapesten, a termelői piacokon, közértekben bevezették a Tokaji borok forgalmazását. Nézzük meg egy X nevű (szándékosan nem írom ki a nevét) áruházláncból levett Tokaji Aszú színét. Ha megvettük kóstoljuk meg és hasonlítsuk össze az ízét, testességét, aromáját és látni fogjuk a minőséget. De hogyan hasonlítsuk össze és mivel, ha nem lehet a “kis” de legrégebbi pincészetek borait Budapesten megvásárolni? Sajnos valóban nincsenek ott minden bolt polcán, azért meg lehet találni a hagyományos Tokaji borokat borszaküzletekben, vagy online nálunk a Tokajiborbolt.hu-n.

Beszélgettünk a 3 Puttonyos Tokaji Aszúk eltűnéséről is, előnyéről, hátrányáról ezt majd későbbi írásban fejtem ki. Felmerült az 5-6 Puttonyos Aszúk sorsa is, mely meglepő fordulatot vett a beszélgetésben számomra. Azt mondják a magyar piaccal már senki nem akar foglalkozni. A kínai és OROSZ piacon annyi a kereslet, hogy nem győzzük szállítani. Hogy mennyiért? Az ár legtöbbször nem számít. Ezért az 5-6 Puttonyos Tokaji Aszúkért nem ritkán 30-40 ezer forintot kérnek a pincészetek palackonként (jelenleg 8-15 ezer forinthoz képest többszörös áremelés). Ugyanígy meglepett mikor szóba került a Tokaji pezsgő. Azt eddig is tudtuk, hogy az ország más területéről Tokajba mennek minőségi szőlőt vásárolni, ami feljavítani a pezsgőjüket. Most a Tokaji pezsgő iránti érdeklődés kezdett újra élénkülni. Újra?! Igen, régebben az Oroszok, akik köztudottan szeretik a pezsgőt, kamionszámra vásárolták a Tokaji pezsgőt.

A vörös aszú mindig téma volt és még mindig vannak aktív Tokaji borászok, akik a Tokaji vörös aszú engedélyeztetését hajtják. Korábban is volt kék szőlő hegyalján, amit szeretnének újra engedélyeztetni a területen. Aradon most is készítenek “vörös aszút” amit persze nem nevezhetnek aszúnak.

Ugyan így lassan újraéled a Tokaji fogalma a gyógyszerkönyvekben. A 20. század elején még megtalálható volt a Tokaji Aszú a gyógyszerkönyvekben. Elmondások szerint nem kivették, hanem kifelejtették, ezért nem is lehet kérdés a létjogosultsága. Egyes Tokaji borászok lobbiznak a magyar gyógyszerész szakmánál, hogy visszakerüljön a gyógyszerek közé. Míg eddig a legalább 2 puttonyos Aszút már gyógyszernek minősítették most valószínűleg csak a Tokaji Nektár lesz benne a gyógyszerkönyvekben. A Tokaji Aszút, mint gyógyszer leginkább penicillin helyett használták, de gyakran külsőleg is sebek kezelésére. Későbbi írásunkban bővebben írunk a Tokaji Aszú gyógyszer mivoltáról.

Nagy dolgok készülnek Tokaj-hegyalján, látszik mindenhol a fejlődés, amiben csak bízhatunk, hogy a borokban is érezhetjük továbbra is a minőséget. Persze kérdés, hogy mi, Magyarok is meg tudjuk-e majd fizetni a királyok borát!