Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü
Ön itt jár: > >

Hírek

2019. 02. 20. 10:04:29

Egy szépen csomagolt, dekoratív palackban forgalmazott bor kitűnő ötlet ajándékba. A bor ajándékozásának megvan a hagyománya, szívesen fogadják, és szívesen adják. Egy jó bor értékes, elegáns és stílusos ajándék, amivel bárhol sikert lehet aratni. Különösen olyan esetekben okos választás, amikor csak felszínesen ismerjük azt, akinek szánjuk. Praktikus, mégis nagyszerű ajándék, ha nem tudunk személyre szóló meglepetést kitalálni, vagy a helyzet megkívánja az ajándékozás gesztusát. Persze nem árt előtte tájékozódni, hogy akinek szánjuk, az fogyaszt-e bort egyáltalán.

2019. 01. 31. 15:57:01

Az ízletes borok nemcsak a baráti, családi összejövetelek nélkülözhetetlen kellékei, hanem a mindennapi étkezésé is. Ahhoz, hogy kiegészítsék, illetve felerősítsék az ételekben található alapanyagok ízvilágát, nem mindegy, hogy a borokat milyen főételekkel párosítják.

2018. 12. 20. 11:58:01

tokaji eszencia

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a tokaji eszencia magyar kuriózum. Nem csupán azért, mert a magyar boroknak messze földön nagy hírük van, és kiemelkedő minőséget képviselnek a borok világában, de azért is, mert csak nagyon kevés készül belőlük értékesítésre. Ez értelemszerűen még jobban megnöveli az értéküket. A meglévő tokaji eszenciák palackjai befektetésnek is nagyszerűek, mert alacsony példányszámuk miatt ritkaságnak számítanak.

2018. 04. 10. 00:00:00

Az internet tele van eladó muzeális Tokaji Aszúkkal. Minket is hetente megkeresnek magánszemélyek telefonon vagy e-mailen eladó borok miatt. Látják a honlapunkon, hogy egy-egy muzeális Tokaji Aszúnak milyen borsos ára van és szeretnék nekünk eladni hasonló árfekvésben.

2018. 03. 26. 00:00:00

Az ország egyik legnívósabb Tokaji rendezvényén voltunk szombaton, a Tokaji Március évente megrendezett programján. A helyszín Budapest egyik 5 csillagos szállodája, gyémántminősítéssel. A Tokaji borok méltó helyszíne a szálló fő terme, és valójában a teljes első szintje volt. A programnak kellett is a hely, mert több, minit 60 pincészet jött el megmutatni legjobb boraikat.

2018. 02. 14. 00:00:00

Sokan még mindig furcsának találják, ha valaki szusit eszik. Magyarországon ritka és különleges ételnek számít, pedig nincs benne semmi ördöngösség. De mi is az a szusi? Az valami nyers hal?! Nyershalhoz Tokaji bort? Elképzelni sem lehet nagyobb őrültséget! Vagy mégis?

A szusi japán nemzeti étel, amely szigorú értelmezésben pácolt rizsre felhelyezett ételek csoportját jelentik. A felhelyezett ételeken van a hangsúly, ami nem csak nyers hal, de bármilyen étel lehet amit csak el tudunk képzelni: sonka, uborka, répa, avokádó, rák, kolbász, bármi. A szusi ami kerek formájú és körbe van véve algával Makinak, amikor az alga belül van és a rizs kívül Nigirinek hívják. A szusit szójaszószba mártjuk és ízlés szerint japán tormát, wasabit teszünk rá.

Barátainkkal nagyon szeretjük a szusit és már nem csak étterembe, de otthon is elkészítjük ezt a rendkívül egészséges ételt. Hétvégenként szeretünk összejönni a barátokkal, családdal, amire mindig készítünk egy kis harapni valót. Természetesen behűtünk valamilyen bort is az ételek mellé, csak hogy a hangulat is biztosítva legyen.

Itt jött a hajmeresztő kérdés és felismerés, milyen bort kínáljunk a szusi mellé? Abban biztosak voltunk, hogy egy könnyed fehér borra lesz szükségünk. Még a gyöngyöző bor ötlete is felmerült. Bemelegítésnek és köszöntésnek tökéletes döntés voltak a könnyed fehér borok. A szusi mellé azonban már nem tűnt olyan jó választásnak. A szusi bár kevésbé intenzív ízű, a szójaszósz sós, a wasabi erős ízéhez más bort kellett találnunk. Valami tartalmasabbat, testesebbet, illatosabbat, ásványosabbat. Szerencsére pont volt (nem mondanám, hogy véletlenül) nálunk Tokaji Furmint. Kibontottuk és láss csodát, a Tokaji Furmint tökéletesen passzolt az illatos, sós és erőteljes ízekhez. A Tokaji Furmint jellegzetessége a testesség, a mineralitás, a virágok, a hárs, a fehér húsú gyümölcsök visszacsengése és az élénk savak uralják.

 

 

Megállapítottuk, hogy a magyar Tokaji Furmint a Japán ételek körében is megállja a helyét. Eddig is tudtuk, hogy a Japánok nagyon szeretik az édes Tokaji Aszút ételeik mellé, de most találtunk helyet az étlapjukon mindig szereplő szusi mellé is. Ez a száraz Tokaji Furmint.  

 

 

A szusihoz mi ezt a két Tokaji Furmintot választottuk és ajánljuk: 

Babits Tokaji Furmint Szent Tamás Tokaji Furmint

2018. 02. 07. 00:00:00

Elérkeztünk az időhöz, amikor nem csak a borászokat, de bennünket bor kedvelőket is elért a Tokaj-hegyaljai Borvidék Hegyközségi Tanácsa drasztikus döntése. 2013-szürettől kezdve ugyanis megszűntek a több évtizede készített 3 Puttonyos és 4 Puttonyos Tokaji Aszúk. Az aszúkra vonatkozó szabályozás már korábban is volt, hiszen létezett 2 puttonyos aszú és 6 puttonyszámnál magasabb Tokaji Aszú is. 2013-ig 3-4-5-6 puttonyos aszút lehetett készíteni, aki 6 Puttonynál magasabb minőségű Tokaji Aszút készített, azt már Tokaji Aszúeszenciának hívták.

2013-ban úgy változott a bortörvény, hogy egy liter Tokaji Aszúban nem lehet kevesebb 120 gramm cukornál, ami a korábbi szabályozásnak megfelelőn megeggyezik az 5 Puttonyos Aszúval. A Puttonyszámokat már nem kell feltüntetni, így aki 2013 után palackozott Tokaji Aszút vásárol, nagy valószínűséggel csak annyit talál a palackon Tokaji Aszú. Ez minimum 5 Puttonyosnak felel meg, de el lehet ettől térni pozitív irányban.

Miért jó ez? A puttonyszámok megszüntetésével egyszerűbb lesz a vásárlás, szakértők szerint nem fogja megzavarni a vásárlókat a puttonyszám jelentésének nem ismerése. Személy szerint nem értem a konyakok csillag jelölése nem probléma a világnak?! A döntés mögött az is meghúzódik, hogy a 3 Puttonyos Aszúkat (főleg ami a multik polcain található) gyakran, hogy is írjam szépen… hamisították, hígították. A bort saját mustjával édesítették, így könnyen készült sok 3 Puttonyos Aszú akár 1000 Ft-os áron is.

Mi lesz azokkal akik a 3 Puttonyos Aszút kedvelték és nem az ára miatt vették? Könnyen látható, hogy a Tokaji Aszú ára az előbb említett 1000 Forintos palack árról hamarosan felugrik akár 30-40 ezer Forintra (erről egy korábbi cikkben írtunk). A 3 puttonyos Aszúkat kiváltják majd a Késői szüretelésű Tokaji borok. Az íze hasonlít ugyan az aszúra és a cukor tartalma is magas, azért mégsem Aszú. Aki mindenképpen ragaszkodik a 3 Puttonyos Aszúkhoz, az még most vásároljon be.. ha tud. Például nálunk itt.

2018. 01. 11. 00:00:00

Félig üzleti, félig magán útként indult az utunk Tokaj-Hegyaljára. A városokat nem említem, nehogy elkezdődjön a találgatás melyik pincékről is van szó. Bár ha abból indulunk ki, hogy csak Mádon kb. 300 pince van nyilvántartva, még a találgatás is nehéz feladat lenne.

Egy kis személyes: mindig meglepődöm mennyi új épület, szálloda, pincészet nőtt ki a semmiből EU és egyéb anyagi támogatással. És itt indulhat is a sztori, ha úgy tetszik pletyka, szóbeszéd… de erre is van a magyarnak szép közmondása “nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja”.

Honnan jöttek ezek a pincék? 2005 óta növekedett meg igazán a Tokaji pincészetek száma, akik azóta rengeteg pénzt öltek marketingbe és halandó fogyasztó ezeket ismeri leginkább, mint Tokaji termelő. Velük találkozhatunk a borfesztiválokon is. Leginkább Uniós támogatásból fejlesztették a birtokukat és építették a szebbnél szebb épületüket Tokaj-hegyalján. Beszélgetések során elhangzottak a kormány közeli barátságok, a legnagyobbak neve és több milliós borász, főborász fizetések. Ez látszik is a környéken, szépen fejlődik a térség.

De mi van a régiekkel, a hagyományos, több generációs pincészetekkel? Ők leginkább a borral foglalkoznak, se pénzük, se kapacitásuk nincs marketing munkákra. Az általuk “multiknak” hívott nagyokat nem illetik dicsérő szóval. Azt kérdezik hol voltak ezek az új keletű pincészetek amikor Budapesten, a termelői piacokon, közértekben bevezették a Tokaji borok forgalmazását. Nézzük meg egy X nevű (szándékosan nem írom ki a nevét) áruházláncból levett Tokaji Aszú színét. Ha megvettük kóstoljuk meg és hasonlítsuk össze az ízét, testességét, aromáját és látni fogjuk a minőséget. De hogyan hasonlítsuk össze és mivel, ha nem lehet a “kis” de legrégebbi pincészetek borait Budapesten megvásárolni? Sajnos valóban nincsenek ott minden bolt polcán, azért meg lehet találni a hagyományos Tokaji borokat borszaküzletekben, vagy online nálunk a Tokajiborbolt.hu-n.

Beszélgettünk a 3 Puttonyos Tokaji Aszúk eltűnéséről is, előnyéről, hátrányáról ezt majd későbbi írásban fejtem ki. Felmerült az 5-6 Puttonyos Aszúk sorsa is, mely meglepő fordulatot vett a beszélgetésben számomra. Azt mondják a magyar piaccal már senki nem akar foglalkozni. A kínai és OROSZ piacon annyi a kereslet, hogy nem győzzük szállítani. Hogy mennyiért? Az ár legtöbbször nem számít. Ezért az 5-6 Puttonyos Tokaji Aszúkért nem ritkán 30-40 ezer forintot kérnek a pincészetek palackonként (jelenleg 8-15 ezer forinthoz képest többszörös áremelés). Ugyanígy meglepett mikor szóba került a Tokaji pezsgő. Azt eddig is tudtuk, hogy az ország más területéről Tokajba mennek minőségi szőlőt vásárolni, ami feljavítani a pezsgőjüket. Most a Tokaji pezsgő iránti érdeklődés kezdett újra élénkülni. Újra?! Igen, régebben az Oroszok, akik köztudottan szeretik a pezsgőt, kamionszámra vásárolták a Tokaji pezsgőt.

A vörös aszú mindig téma volt és még mindig vannak aktív Tokaji borászok, akik a Tokaji vörös aszú engedélyeztetését hajtják. Korábban is volt kék szőlő hegyalján, amit szeretnének újra engedélyeztetni a területen. Aradon most is készítenek “vörös aszút” amit persze nem nevezhetnek aszúnak.

Ugyan így lassan újraéled a Tokaji fogalma a gyógyszerkönyvekben. A 20. század elején még megtalálható volt a Tokaji Aszú a gyógyszerkönyvekben. Elmondások szerint nem kivették, hanem kifelejtették, ezért nem is lehet kérdés a létjogosultsága. Egyes Tokaji borászok lobbiznak a magyar gyógyszerész szakmánál, hogy visszakerüljön a gyógyszerek közé. Míg eddig a legalább 2 puttonyos Aszút már gyógyszernek minősítették most valószínűleg csak a Tokaji Nektár lesz benne a gyógyszerkönyvekben. A Tokaji Aszút, mint gyógyszer leginkább penicillin helyett használták, de gyakran külsőleg is sebek kezelésére. Későbbi írásunkban bővebben írunk a Tokaji Aszú gyógyszer mivoltáról.

Nagy dolgok készülnek Tokaj-hegyalján, látszik mindenhol a fejlődés, amiben csak bízhatunk, hogy a borokban is érezhetjük továbbra is a minőséget. Persze kérdés, hogy mi, Magyarok is meg tudjuk-e majd fizetni a királyok borát!

2017. 09. 25. 00:00:00

Amikor először láttam ezt a különleges bornyitót (egy Tokaji borkóstolón), két kérdés merült fel bennem. Mi ez? Mire jó?

Mi ez?

Ez egy felbontás nélküli dugóhúzó… álljunk meg és definiáljuk a felbontást. Dugó kivétele nélküli, sőt a kapszula levétele nélküli borkóstolásra ad lehetőséget ez a dugóhúzó. Akik csak alkalmanként szeretnek egy-egy pohár bort meginni, nehéz helyzetben vannak, mivel felbontás után minden bor oxidálódni kezd, és emiatt idővel elveszíti az ízét. Ezt a folyamatot eddig nem lehetett megakadályozni, de ezzel a találmánnyal megoldható a probléma. Greg Lambrecht alapvetően orvosi eszközökkel foglalkozik, de a borosüveg-dilemmára ő találta ki a megoldást. Lambrecht korábban fejlesztett egy olyan speciális tűt, amivel sérülés nélkül lehetett hozzáférni az implantátumokhoz. Most ezt használja a bor kiöntésére is.

Mire jó?

Ha van egy drága borunk (ebben tud segíteni a Tokajiborbolt.hu), de nem szeretnénk egyszerre meginni és a minőségi romlást is szeretnénk elkerülni, segítségünkre van ez a különleges dugóhúzó. Egy 2mm vastag orvosi tűhöz hasonló tűt a dugóba kell szúrni, amin át argon – egy nem mérgező gáz – jut az üvegbe. Ettől a borosüvegben megnő a nyomás, így kinyomja a bort az üvegből. Egy pohár bor kitöltése nagyjából húsz másodpercig tart, és miután kihúzzuk a tűt a dugóból, a parafa összezáródik. Több vaktesztet is szerveztek, ahol kiderült a bor minőségére semmilyen rossz hatással nincs ez a technológia.

Lambrecht arra használja ezt a dugóhúzót, hogy az egyik kedvenc 1990-es kb. 90.000.- Ft-os borát poharankét tudja kóstolni akár éveken keresztül. A forradalmi technológia révén megelőzhető a bor oxidációja, így minden egyes pohár olyan, mintha az első lenne. A gyártó prémium minőségű termékeinek megalkotása során gondosan figyeltek annak esztétikai kialakításra is, hogy minden környezetben elegáns megjelenést nyújtson. 

Tipp!

Használat során az alábbiakra érdemes figyelni: – Akkor nyomjuk meg a gázt, ha az üveg fektetve van, a pohár felett. Ellenkező esetben csak gáz jön ki, vagy lefröcsköl bennünket, rosszabb esetben a szembenülőt. – Ne nyomjunk bele egyszerre túl sok gázt. – Ha már csak 1 pohár van a palackban, érdemes kibontani és úgy kiönteni. – Minél több bor van még az üvegben, annál kevesebb gázt kell benyomni. – Ha túl sok gázt nyomtunk a palackba, egyszerűen csak állítsuk függőleges helyzetbe dugóhúzót. A borkiöntés abbamarad és a felesleges gáz távozik.

 

Videót is készítettünk róla: itt

 

A felbontás nélküli bornyitót megveheti: itt