Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Hogyan tároljuk helyesen a bort?

Hogyan tároljuk helyesen a bort?

Vannak olyan élelmiszerek, italok melyeknél nélkülözhetetlen, hogy ügyeljünk a tárolásukra, hiszen ellenkező esetben tönkre teheti az ízélményt. A bor is ezen termékek közé tartozik, melynek tárolásánál nagyon fontos, hogy biztosítsuk a megfelelő környezetet és feltételeket ahhoz, hogy megmaradjon a bor kellemes íze és ne vesszen kárba az addigi gondos elkészítésre fordított idő és energia.

Íme néhány szempont, melyet mindenképp érdemes figyelembe vennünk, ha tökéletes bort és ínycsiklandó és zamatos ízt szeretnénk végeredményül. A bor is fokozatosan éri el a tökéletes állapotát. Először érik, majd eléri a csúcsát, míg végül elindul a lejtőn. Ezt a folyamatot nagyban befolyásolja a bor tárolása.

 

A megfelelő hőmérséklet:

Az első és legfontosabb a megfelelő hőmérséklet. Elengedhetetlen, hogy folyamatosan hűvös helyen tároljuk, hiszen sem a meleg, sem a hőingadozás nem tesz jót a bornak. A legideálisabb hőmérséklet 15 fok, azonban 18-20 fokig nincs nagy probléma. Arra is fontos figyelnünk, hogy a hirtelen hideg is tönkre teheti borunkat. A sima hűtőkben való tárolás kifejezetten nem ajánlott, hiszen amellett, hogy nem a megfelelő hőmérsékletet biztosítja, még a hűtő, apró mikrorezgései miatt is elvész a bor tökéletessége.
De természetesen ma már vannak külön erre a célra kifejlesztett borhűtők, melyek a tökéletes hőmérséklet mellett az apró rezgéseket is kiküszöbölik.

Szintén fontos, hogy ha kibontunk egy bort, akkor ne tároljuk túl sokáig utána, hiszen a bor hamar átveszi a hűtőben lévő ételek illatát, ami miatt szintén sokat elvesz a borfogyasztás élményéből.

 

Fektetve vagy állítva?

Ami szintén fontos, hogy fektetve tároljuk az adott bort.  Akár csavarzáras, üvegdugós, szilikondugós vagy parafadugóval ellátott borok esetén nagyon fontos, hogy fektetve tároljuk a borokat. Fektetett helyzetben ugyanis a bor állandóan éri a dugót, ez pedig főként a parafadugóknál fontos, ami így nem tud kiszáradni és elporladni, aminek következtében a bor oxidálódása rohamosan felgyorsulna.

Természetesen a bor felrázása is egy olyan dolog, ami tönkre teszi a nedűt.

 

Napfénytől védve:

A napfény szintén egy olyan tényező, ami jelentősen befolyásolni tudja a bor minőségét. Ezért is olyan fontos, hogy lehetőleg napfénytől védett, sötét helyen tároljuk, hisz így megőrizhetjük a tökéletes ízélményt, a bor zamatos ízét fogyasztásának pozitív hatásiat.

Keresés