NyitólapHírekMi lesz veled Tokaji? Hegyalján jártunk, láttunk és hallottunk.

Mi lesz veled Tokaji? Hegyalján jártunk, láttunk és hallottunk.

2018.01.11

Mi lesz veled Tokaji? Hegyalján jártunk, láttunk és hallottunk.

Félig üzleti, félig magán útként indult az utunk Tokaj-Hegyaljára. A városokat nem említem, nehogy elkezdődjön a találgatás melyik pincékről is van szó. Bár ha abból indulunk ki, hogy csak Mádon kb. 300 pince van nyilvántartva, még a találgatás is nehéz feladat lenne.

Egy kis személyes: mindig meglepődöm mennyi új épület, szálloda, pincészet nőtt ki a semmiből EU és egyéb anyagi támogatással. És itt indulhat is a sztori, ha úgy tetszik pletyka, szóbeszéd… de erre is van a magyarnak szép közmondása “nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja”.

Honnan jöttek ezek a pincék? 2005 óta növekedett meg igazán a Tokaji pincészetek száma, akik azóta rengeteg pénzt öltek marketingbe és halandó fogyasztó ezeket ismeri leginkább, mint Tokaji termelő. Velük találkozhatunk a borfesztiválokon is. Leginkább Uniós támogatásból fejlesztették a birtokukat és építették a szebbnél szebb épületüket Tokaj-hegyalján. Beszélgetések során elhangzottak a kormány közeli barátságok, a legnagyobbak neve és több milliós borász, főborász fizetések. Ez látszik is a környéken, szépen fejlődik a térség.

De mi van a régiekkel, a hagyományos, több generációs pincészetekkel? Ők leginkább a borral foglalkoznak, se pénzük, se kapacitásuk nincs marketing munkákra. Az általuk “multiknak” hívott nagyokat nem illetik dicsérő szóval. Azt kérdezik hol voltak ezek az új keletű pincészetek amikor Budapesten, a termelői piacokon, közértekben bevezették a Tokaji borok forgalmazását. Nézzük meg egy X nevű (szándékosan nem írom ki a nevét) áruházláncból levett Tokaji Aszú színét. Ha megvettük kóstoljuk meg és hasonlítsuk össze az ízét, testességét, aromáját és látni fogjuk a minőséget. De hogyan hasonlítsuk össze és mivel, ha nem lehet a “kis” de legrégebbi pincészetek borait Budapesten megvásárolni? Sajnos valóban nincsenek ott minden bolt polcán, azért meg lehet találni a hagyományos Tokaji borokat borszaküzletekben, vagy online nálunk a Tokajiborbolt.hu-n.

Beszélgettünk a 3 Puttonyos Tokaji Aszúk eltűnéséről is, előnyéről, hátrányáról ezt majd későbbi írásban fejtem ki. Felmerült az 5-6 Puttonyos Aszúk sorsa is, mely meglepő fordulatot vett a beszélgetésben számomra. Azt mondják a magyar piaccal már senki nem akar foglalkozni. A kínai és OROSZ piacon annyi a kereslet, hogy nem győzzük szállítani. Hogy mennyiért? Az ár legtöbbször nem számít. Ezért az 5-6 Puttonyos Tokaji Aszúkért nem ritkán 30-40 ezer forintot kérnek a pincészetek palackonként (jelenleg 8-15 ezer forinthoz képest többszörös áremelés). Ugyanígy meglepett mikor szóba került a Tokaji pezsgő. Azt eddig is tudtuk, hogy az ország más területéről Tokajba mennek minőségi szőlőt vásárolni, ami feljavítani a pezsgőjüket. Most a Tokaji pezsgő iránti érdeklődés kezdett újra élénkülni. Újra?! Igen, régebben az Oroszok, akik köztudottan szeretik a pezsgőt, kamionszámra vásárolták a Tokaji pezsgőt.

A vörös aszú mindig téma volt és még mindig vannak aktív Tokaji borászok, akik a Tokaji vörös aszú engedélyeztetését hajtják. Korábban is volt kék szőlő hegyalján, amit szeretnének újra engedélyeztetni a területen. Aradon most is készítenek “vörös aszút” amit persze nem nevezhetnek aszúnak.

Ugyan így lassan újraéled a Tokaji fogalma a gyógyszerkönyvekben. A 20. század elején még megtalálható volt a Tokaji Aszú a gyógyszerkönyvekben. Elmondások szerint nem kivették, hanem kifelejtették, ezért nem is lehet kérdés a létjogosultsága. Egyes Tokaji borászok lobbiznak a magyar gyógyszerész szakmánál, hogy visszakerüljön a gyógyszerek közé. Míg eddig a legalább 2 puttonyos Aszút már gyógyszernek minősítették most valószínűleg csak a Tokaji Nektár lesz benne a gyógyszerkönyvekben. A Tokaji Aszút, mint gyógyszer leginkább penicillin helyett használták, de gyakran külsőleg is sebek kezelésére. Későbbi írásunkban bővebben írunk a Tokaji Aszú gyógyszer mivoltáról.

Nagy dolgok készülnek Tokaj-hegyalján, látszik mindenhol a fejlődés, amiben csak bízhatunk, hogy a borokban is érezhetjük továbbra is a minőséget. Persze kérdés, hogy mi, Magyarok is meg tudjuk-e majd fizetni a királyok borát!

A Tokaji Borbolt elkötelezett a kulturált italfogyasztás iránt. Internetes áruházunkban szeszes italok találhatók, ezért a honlapot csak 18 éven felüliek látogathatják.