Archive for the ‘Hírek’ Category

Üvegdugós Tokaji borok

Idén a Tokaji borok piacán egyre többször talákozunk üvegdugós Tokaji palackokkal. Parafa dugó, műanyag dugó, csavaros zár… most pedig üveg dugó. Hogy is van ez?

Parafa dugó

A legismertebb zárási forma borok esetében a parafadugó. Ezt a dugótípust a paratölgy kérgéből készítik. Előnye, hogy rugalmas, viszont a nedvességet nem engedi át. A fahordóban érlelt Tokaji borok meghálálják, ha a palackba letöltés után is minimálisan érintkeznek a levegővel, így érhetnek. Ezt segíti elő a parafa, ezért is terjedt el világszerte. Az eredeti parafadugót egy darabban vágják ki a paratölgy kérgéből, ezért a legdrágább dugófajta. Szorosan feszül a palackba, semleges ízű és természetes anyag. A dugók mintegy felét Portugáliában gyártják. A préselt dugókhoz a kéreg maradványait használják fel: ezeket megőrlik, majd összeragasztják. Bár a préselt dugók gyakran doh- vagy dugóízűek, termelésük az utóbbi tíz évben csaknem megkétszereződött. Legolcsóbb típus a parafadugók körében a korongdugó, mely úgy készül, hogy a préselt dugó aljára parafa korongot ragasztanak. A parafa hátránya, a dugóhiba (TCA fertőzés) mellett, hogy nem helyes tárolás mellett kiszáradhat és porladhat, ezzel megnehezítve a kibontást.

Csavaros zár

Az új reduktív stílusú Tokaji borok térhódításával jelentek meg. A csavarzárat sokáig az olcsó, rossz minőségú borok zárási módjával azonosítottak. Ez ma már egyáltalán nem igaz. Ha ilyen zárással találkozunk, számíthatunk rá, hogy a beltartalom frissességet, élénk savakat és jó ihatóságot ígér. Mivel ebben az esetben a bor egyáltalán nem levegőzik, úgymond “készre szerelve” kerül a piacra, az érlelésre is alkalmatlan. A csavarzáras Tokaji borokat ne tegyük el a pincébe, gyerekünk diplomaosztójáig, mert nagy valószínűséggel a bor nem lesz már szép állapotban megbontáskor.

Üveg dugó

Legújabb szűk körben alkalmazott zárási mód az üveg dugó. Ez hasonló előnyökkel, rendelkezik, mint a csavarzár. Egy vékony szilikoncsíkkal körbevezetett üvegdugó alkalmas a megbontás utáni tökéletes visszazárásra. További előnye, hogy jóval elegánsabb, de persze a borásznak mindenképpen drágább megoldás. Ma Magyarországon főként Tokaji száraz boroknál találkozhatunk ezzel a zárási móddal, igaz térhódítása most indult el hazánkban. Főként osztrák boroknál találkozhatunk még az üvegdugóval.

Műanyag dugó

Végül a mostohagyerek a szilikon vagy műanyag dugó, amiről ejtenünk kell pár szót. Az ötlet ezzel kapcsolatban az volt, hogy maradjon meg a kibontással járó szeánsz élménye. Ugyanakkor egy olcsó eljárásról van szó, mely a tömegborok és a reduktív borok körében terjedt el. Tapasztalataink alapján a csavarzár egyre szélesebb körű elfogadottsága miatt, ez a zárási mód egyre inkább háttérbe szorul a jövőben.

(palackborbar.hu)

Van ez a borom, mennyit ér?

“Van itthon egy borom, vajon mennyi az értéke? Egy 1967-es Tokaji Szamorodniról lenne szó, száraz, 0,25 literes. Érdemes ezzel felkeresnem egy borszaküzletet? El tudnám- e adni, és ha igen, mennyiért?”

Sajnos nem tudok jó hírrel szolgálni sem a fenti, sem más régi bor gazdájának. A borod valószínűleg egy forintot sem ér… több okból.

Az, hogy egy palack bor meddig élvezhető, a bor jellegén és minőségén kívül nagyban függ a tárolás körülményeitől. Vannak kivételesen jó klímájú pincével rendelkező borosgazdák, akik kifejezetten azzal foglalkoznak, hogy kis zárható cellákat (bortrezort) adnak ki bérbe a pincéjükben, ahol a bérlők biztonsággal tárolhatják a sok évre eltenni kívánt boraikat. Az ilyen vállalkozások azért lehetnek sikeresek, mert 1-2 évnél tovább tényleg csak egy ilyen helyen tartható el a palackozott bor. Otthoni körülmények közt vagy nem tökéletes klímájú pincében sajnos tönkre megy. Ezért van az, hogy semmilyen kereskedő nem vesz meg magánembertől muzeális bort. Hiszen nem tudhatja, hogy az eltelt évtizedek alatt végig optimálisan tárolták-e, és még ha igen, akkor sem tudja a kereskedő a boltjában továbbra is biztosítani a megfelelő körülményeket. A magyar jogszabály nem engedi a bor értékesítését magánszeméyek között. A bor ugyanis a jövedéki törvény hatálya alá tartozik, mely szigorú keretek közé szorítja a borkereskedelmet. Vannak aukciók, ahol hivatalos árverésen meg lehet próbálni az értékesítésre, de ez egy teljesen más szakma, tőlünk nagyon messze áll.

Az ilyen régi palackoknak a kultúrtörténeti értéke vitathatatlan. Ha a bor ránézésre még fogyasztható (nem zavaros), nyugodtan kóstold meg.

Pénzzé tenni nagyon kicsi az esélyed, hacsak magánvevőt nem találsz rá apróhirdetéssel például. Én a helyedben biztosan megtartanám dísznek, a történelmi értéke miatt…. vagy inkább meginnám.

Debreceni kutatók fogják szavatolni a tokaji bor különlegességét

Debreceni kutatók vizsgálják a jövőben a tokaji borokat – erről állapodtak meg szerdán a Debreceni Egyetem (DE) és Mád vezetői. A kutatást és az oktatást is érintő együttműködési megállapodás aláírását követő sajtótájékoztatón Tatárka József, Mád független polgármestere régi vágyuknak nevezte, hogy tudományosan is alátámasszák a tokaji borok különlegességét.

A Debreceni Egyetem segítségével szeretnék bizonyítani a borokban megjelenő ásványok egyedi és pozitív élettani hatásait, ami remélhetőleg élénkíti a térség turizmusát, és a helyi gazdaságfejlesztést is pozitívan befolyásolja – véli Mád polgármestere.

Mád az infrastruktúra biztosításával járul hozzá az egyetemi kutatásokhoz és az oktatáshoz annak érdekében, hogy a Tokaj-hegyaljai borvidék ötödét magában foglaló terület borai a nemzetközi piacon is erőteljesebben jelenhessenek meg.

Szilvássy Zoltán, a DE rektora szerint az egyetem egészségipari törekvései találkoztak Mád elképzeléseivel, a megállapodás keretében a többi között a hegyaljai borok élettani és orvosbiológiai hatását fogják vizsgálni. “Kutatóink azt elemzik, milyen biológiailag aktív komponensek hasznosulnak akkor, ha például furmintot vagy hárslevelűt iszunk. Ezeknek a boroknak számos népbetegség gyógyításában lehet fontos szerepük, ilyenek többek között az elhízás, a cukorbetegség, vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések” – így a rektor.

A DE és a Mádi Önkormányzat az MTI-hez eljuttatott közös közleményéből kiderül : az együttműködés keretében további turisztikai, egészségtudományi kutatások állnak küszöbön, de az agrártudományokat és az élelmiszeripart is bevonják majd a közös munkába.

Tatárka József jövőbeni céljai között szerepel, egy, a térségi gazdaságfejlesztés élénkítése érdekében a mádi önkormányzat támogatásával létrehozott mádi közösségi főiskola. Az intézmény segítséget nyújthatna a fiatalok helyben tartásában: a térségben használt borászati technológiák speciális szaktudást igényelnek, ezért a polgármester szerint szükség van a megfelelően képzett munkaerőre is.

(wineflow.hu)

1 pohár vörösbor elfogyaszása 1 óra edzéssel ér felEgy kanadai kutatás olyan vegyületet talált a vörösborban, amely ugyanazt a hatást éri el egy pohár ital elfogyasztása után, mint egy óra konditermi edzés. A My Daily szakoldalon jelent meg annak a kutatásnak az összegzése, amely szerint 1 pohár vörösbor elfogyasztása ugyanolyan kedvező hatással bír, mint 1 óra konditermi edzés. Ennek az alapját egy különleges vegyület, a szőlő héjában is található rezveratrol adja, amelyet majdnem tíz éven át vizsgáltak amerikai tudósok, mégsem fedezték fel semmilyen pozitív hatását. Most a kanadaiaknak sikerült, ugyanis amikor ez a vegyület a szervezetbe jutott olyan mennyiségben, mint amennyit egy pohár átlagos vörösbor tartalmaz, több pozitív élettani hatás is észlelhető volt. Ilyen a fizikai teljesítmény és az izomerő növekedése, valamint a szívműködés javulása. Ami érdekes, hogy a kutatásban észrevették, hogy ez a három élettani hatás pont olyan mértékű, mint egy óra konditermi edzés utóhatása. Természetesen rendszeresen nem lehet így kiváltani edzést, de egy-egy elmaradt alkalom pótlásához jól jön egy pohár vörösbor, illetve a szőlő, az étcsokoládé, a kakaó és a mogyoró fogyasztása is, hiszen ezek is tartalmaznak rezveratrolt. (hvg.hu)
Sweet November - A Tokaji koktél

Disznókő Pincészet és a Buddha-Bar Étterem által szervezett I. Disznókő Tokaji Koktélverseny, ahol az indulók közül öten jutottak be döntőbe, melyet végül a korábban már megismert Csatlós Máté nyert meg remek italával. A Sweet Novemberben szépen kiegészítette a kötelezően választandó Eszencia aszús karakterét az alapszeszként használt borókás, édesebb stílusú Old Tom ginnel, a gyümölcsös, illetve fűszeres bitterekkel, illetve az egzotikusan savanykás citromfűvel.

ÖSSZETEVŐK: 50 ml Hayman’s Old Tom gin 20 ml Disznókő Tokaji Eszencia 3 öntet Bitter Truth Peach Bitters 2 öntet Angostura Aromatic Bitters 1 szelet grillezett citromfű

POHÁR: Champagne Saucer (citromfű füsttel).

ELKÉSZÍTÉS: Keverőpohárban.

DÍSZÍTÉS: Citromspirál (és citromhéj olaj).

(http://koktelblog.postr.hu/)

Tokaj lesz a legjobb a Bloomberg szerint is

Akik eddig fanyalogtak és nem túlságosan bizakodóan várták a jövőt, azoknak itt egy jó hír: Tokaj a világ vezető borvidékévé válik hamarosan. Az információ pedig nem „légből kapott”, a Bloombergnél azt állítják, hogy komoly jövő vár a Hegyaljára.

A hírügynökség listájának első helyén kapott helyet Tokaj. A Bloomberg nyolc olyan borvidéket mutat be, amelyekkel szerintük a hamarosan komolyan számolni kell. A Tokajit Kelet-Európa klasszis borának nevezik, de azáltal, hogy az elkövetkezendő öt évben mintegy 330 millió Eurót (100 milliárd forint) költenek rá, -aminek része a szőlőültetvények felújítása valamint a marketing megerősítése- tovább növelheti presztízsét. Hegyalján 5500 hektáron termelnek szőlőt, de az erre alkalmas terület ennek a duplája. A rövid leírásban pedig dicsérik, és kimondhatatlannak nevezik a Hárslevelűt, valamint a furmintot is. Utóbbi kapcsán pedig azt is megemlítik, hogy ebből ered a térség édes bora, de a száraz is kiváló alternatívája lehet a chardonnaynak vagy a rizlingnek.

A cikkből a borajánló sem marad ki. A hírügynökség Szepsy István Betsek Furmintját emelik ki. A borhoz egyébként nem könnyű hozzájutni, 75 dolláros ára mellett tudni kell, hogy mindössze 932 palacknyi készült belőle.

A nyolc borrégió között egyébként még kettőt az Egyesült Államokból (Virginia és a kaliforniai Lodi) említ meg a cikk, de a listán az ausztrál Yarra Valley, a chilei Maule Valley valamint az Etna-vidéke is helyet kapott.

(hegyalja.info)

Tokaj Grand a Tokaji bor népszerűsítéséért márciusban Az országos kezdeményezés keretein belül a Tokaji Borbolt Webáruház is részt vesz a márciusi programsorozatban. Minden héten új akciókkal és ajándékokkal népszerűsítjük a Tokaji borokat. Koncepció

Tokaj nemzetközileg a legismertebb, hazánkban pedig az egyik legkedveltebb borvidékünk. Egyediségét természeti adottságai, szőlőfajtái, aszú bora, illetve hagyományai adják, és e tényezők nyújtanak lehetőséget azon prémium státusz eléréséhez, amelyhez rendezvényünkkel mi is szeretnénk hozzájárulni.

Legfontosabb célunk, hogy a figyelem középpontjába állítsuk a Tokaji borvidéket, illetve a teljes régiót a tudatos borkedvelői réteg és a nagyközönség számára egyaránt. Az elnevezés nemcsak Tokaj jelentőségére utal, de arra a törekvésre is, hogy a legfontosabb pincészetek mellett felvonultassa a borhoz köthető tokaji szervezeteket, programokat, a terület turisztikai, gasztronómiai, illetve művészeti kínálatát is. Az összefogás keretében számítunk borbárok, éttermek, szállodák, kereskedések, gasztronómiai kistermelők, kézművesek együttműködésére is szerte az országból, akik ebben az időszakban a tematikus kóstolók, speciális ajánlatok mellett kulturális vonalon is részt vehetnek a programban.

http://tokajgrand.hu/

Tokaji aszúeszencia a fejedelmi, a legnemesebb

Bókay János 1934-ben ezt írta:

” 1606-asból tölt egy kicsit az óiási öblös pohárba, azután tenyerébe veszi a poharat, mint a beteg madarat szokás, melengeti, bábusgatja, körbe kevergeti a bort….. megfejthetetlen, soha nem érzett illat…. az ízt nem tudom leírni….az ízek misztikus ezerszerűségével hat…. az igazi ambrózia, az istenek itala, a nyelvek zsibbasztója, a legcsodálastosabb álmok ösztönzője, a király, a fejedelem, a nemesek legnemesebbje: a tokaji.”

Azok a szerencsések akik ittak már korosabb aszúeszenciát, eszenciát pontosan tudják milyen érzés keríti hatalmába az embert “a tokaji” kóstolása után.

A képen egy 1646-os tokaji aszú látható.

Újra trend lesz az ókori borkészítés?

Már ősidők óta foglalkozik az ember borkészítéssel. A szőlőtermesztés Ázsiából indulva hódította meg először Európát, majd Afrikát, Amerikát és Ausztráliát. Az idők során nagyon messze kerültek a mai készítési technológiák az ősitől. Vagy mégsem?

Külföldön járva egyre többet tapasztalhatjuk, hogy a borok előállítása során újra használják a régi eszközöket és módszereket. A rozsdamnetes acéltartályok helyett van, ahol cementtárolókkal, amfórákkal dolgoznak. A fehérborokat pedig ugyanúgy héjon áztatják, mint a vörösborokat. Ezek a módszerek nem egyeznek meg a mai modern technológiákkal, és nem megszokott látvány a pincében egy amfora sem.

A cementből készült tartályok széles körben elterjedtek Olaszországban. A kisebb pincészeteknél, gyakran találkozunk velük. De nem azért, mert nem lenne pénz kicserélni újakra. Például Szicíliában egy 5 éve elkészült pinceágban, távvezérlésű cementtartályokat építettek egymás mellé, amelyeket elektronikusan tudnak szabályozni. Ebből is látszik, hogy ők ebben a „technológiában” hisznek és nem a rozsdamentes acélban…

Még régebbi borkészítési eszköz az amfóra, amely Grúziában a legelterjedtebb, de egyre több fanatikusa létezik az európai borászok között is. Például Josko GravnerKabolaCOS. Az agyagedényt a földbe ássák, és abban erjesztik a mustot. Alkalmazzák fehér és vörösbor készítése esetén is. A törkölykalapot naponta többször is bele kell meríteni, így rendkívül időigényes fizikai munka. Jellemzően hét hónapon át érlelődik benne a bor, majd átfejtik hordókba.

 

Azienda Agricola COS, szicíliai pincészet amfóráiban héjon áztatott grecanico és insolia szőlő (Forrás)

A cement és az amfóra esetében is a tároló belső fala egy speciális anyaggal van kifestve, hogy a külső beoldódást és a bor kiszivárgását megakadályozzák. Egyre nagyobb teret hódítanak ezek az eszközök, találkozhatunk velük Szlovéniában, Friuliban, Szicíliában és Horvátországban is.

Ezen kívül szót kell ejteni a narancsborok – orange wines feltörekvéséről. Mit is jelent ez a kifejezés? Egy fehérbor-készítési eljárás, mely során a lebogyózott szőlőszemek tárolóedénybe, például tartályba, amfórába vagy hordóba kerülnek és ott erjednek borrá, préselés nélkül. Hosszan héjon áztatják a mustot, mint a vörösborok esetében. Így a fehérszőlő színanyagai, tanninjai és értékes összetevői is beleoldódnak a készülő tételbe. Az így készült fehérbor sötétebb színű, borostyán árnyalatú lesz, a színanyagok és a levegővel való érintkezés következtében. Innen narancsbor elnevezés.

De miért növekszik a jelentősége ezeknek a boroknak? Ez a hagyományokhozvaló visszatéréssel, az egyediségre és a természetességre törekvéssel magyarázható. Ugyanis az alacsony kénhasználaton kívül, nem alkalmaznak semmilyen adalékanyagot a borkészítésnél. Elmondható az is, hogy általában biogazdálkodást folytatnak ezek a pincészetek.

Ezen különleges borok piaca egyre szélesebb. Amerikától Svédországon át Kínáig megnyíltak a kapuk, a borkereskedők személyesen kutatják fel a termelőket, hogy hazavihessék az egyedi tételeket. A gasztronómiai vérkeringésből pedig nem maradhatnak ki ezek a borok, hiszen ősidők óta ezekhez főznek!

Számos kóstolót rendeznek a világban, ahol ezeket az italokat lehet megkóstolni, Európában leginkább Londonban, Ljubjanaban, Zágrábban. Két éve Magyarországon is tartott a Terroir Club egy mesterkurzust a narancsborokról.

 

Josko Gravner pincéjének csenélete (Forrás)

Vannak azonban, akik ezek a borok ellen vannak, mert úgy gondolják nem tiszták, nem elég frissek, az illatban kellemetlenséget éreznek. De ha az adott tételt megfelelő odafigyeléssel készítették el, akkor ezeket nem tapasztalhatjuk, hanem egy szokatlan illat és zamat aromákkal találkozhatunk. Például egy fehér bor esetében az illatban ritka a dió, hárs és fűszer, míg ízben a tanninok a meglepőek.

Az elkészítési eljárásuknak köszönhetően, ezek a borok a hosszú érlelés és sok kézimunkaigény miatt magasabb áron kaphatóak, mint modern társaik. De minden egyes palack külön élményt nyújt! Érdemes felkutatni egy-két termelőt, hogy saját tapasztalatunk is legyen ezekkel a tételekkel kapcsolatban!

Magyarországon is találunk elvétve pár pincészetet, akik kísérleteznek a narancsbor készítéssel. De a legtöbb esetben ezek kis tétel számú termékek és kezdetleges fázisban vannak, így forgalomban egyelőre nem kaphatóak. Azonban, ha a borász látja, hogy érdekel minket a téma, szívesen megmutatja a rejtett kincseket!

 

(boraszportal.hu)

A Tokaji Kereskedőház raktárkészletének fele pancsolt bor volt

Lezárult a vizsgálat a Tokaji Kereskedőháznál, ahol a nyár elején zárolt borkészletet független szakértők vizsgálták meg, írja a Népszabadság. A laphoz eljutott dokumentumok szerint a mintegy másfél milliárd forintra becsülhető annak a borkészletnek az értéke, amely nem kerülhet kereskedelmi forgalomba, vagy nem árusítható tokaji- és fajtamegjelöléssel.

Az alapborok jelentős része megfelelt a a követelményeknek, de a kész és palackos boroknak csaknem a fele megbukott, ráadásul a palackos borok kétharmada a legértékesebb, borkülönlegesség kategóriából.

Mint ismert, a Tokaj Kereskedőház másfél éve hivatalban lévő vezetése egy véletlen folytán tudta meg, hogy a cégnél napi rutin volt a pancsolás. Volt, hogy csak évjáratokat kevertek, máskor viszont fajtákat, annak ellenére, hogy ezt a szabályok kifejezetten tiltják. Ekkor a cég úgy döntött, hogy a vizsgálat végeztéig egyetlen palack 2013 előtti évjáratú bor sem kerülhet forgalomba.

A Prónay Bence borjogász vezette bizottság szerint a rostán fennakadt borok fogyasztása élelmiszer-biztonsági kockázatokkal nem jár, de mivel nem felelnek meg a törvényi előírásoknak vagy a termékleírásoknak, ezért nem forgalmazhatóak az adott fajtaként, bizonyos esetekben tokajiként sem. Több ezer hektoliter tokaji aszút és szomordnit lesznek kénytelenek tokaji megjelölés nélkül, lédig borként azaz kimért borként  kiárusítani.

A vizsgálat után folyamatban van az átminősített tételek új értékének meghatározása, ezután derül majd ki, hogy pontosan mennyit bukott az állami cég az előző vezetés hibái miatt.

(index.hu)

A Tokaji Borbolt elkötelezett a kulturált italfogyasztás iránt. Internetes áruházunkban szeszes italok találhatók, ezért a honlapot csak 18 éven felüliek látogathatják.