Archive for the ‘Hírek’ Category

Felbontás nélküli bornyitóAmikor először láttam ezt a különleges bornyitót (egy Tokaji borkóstolón), két kérdés merült fel bennem. Mi ez? Mire jó?

Mi ez?

Ez egy felbontás nélküli dugóhúzó… álljunk meg és definiáljuk a felbontást. Dugó kivétele nélküli, sőt a kapszula levétele nélküli borkóstolásra ad lehetőséget ez a dugóhúzó. Akik csak alkalmanként szeretnek egy-egy pohár bort meginni, nehéz helyzetben vannak, mivel felbontás után minden bor oxidálódni kezd, és emiatt idővel elveszíti az ízét. Ezt a folyamatot eddig nem lehetett megakadályozni, de ezzel a találmánnyal megoldható a probléma. Greg Lambrecht alapvetően orvosi eszközökkel foglalkozik, de a borosüveg-dilemmára ő találta ki a megoldást. Lambrecht korábban fejlesztett egy olyan speciális tűt, amivel sérülés nélkül lehetett hozzáférni az implantátumokhoz. Most ezt használja a bor kiöntésére is.

Mire jó?

Ha van egy drága borunk (ebben tud segíteni a Tokajiborbolt.hu), de nem szeretnénk egyszerre meginni és a minőségi romlást is szeretnénk elkerülni, segítségünkre van ez a különleges dugóhúzó. Egy 2mm vastag orvosi tűhöz hasonló tűt a dugóba kell szúrni, amin át argon – egy nem mérgező gáz – jut az üvegbe. Ettől a borosüvegben megnő a nyomás, így kinyomja a bort az üvegből. Egy pohár bor kitöltése nagyjából húsz másodpercig tart, és miután kihúzzuk a tűt a dugóból, a parafa összezáródik. Több vaktesztet is szerveztek, ahol kiderült a bor minőségére semmilyen rossz hatással nincs ez a technológia.

Lambrecht arra használja ezt a dugóhúzót, hogy az egyik kedvenc 1990-es kb. 90.000.- Ft-os borát poharankét tudja kóstolni akár éveken keresztül. A forradalmi technológia révén megelőzhető a bor oxidációja, így minden egyes pohár olyan, mintha az első lenne. A gyártó prémium minőségű termékeinek megalkotása során gondosan figyeltek annak esztétikai kialakításra is, hogy minden környezetben elegáns megjelenést nyújtson. 

Tipp!

Használat során az alábbiakra érdemes figyelni: – Akkor nyomjuk meg a gázt, ha az üveg fektetve van, a pohár felett. Ellenkező esetben csak gáz jön ki, vagy lefröcsköl bennünket, rosszabb esetben a szembenülőt. – Ne nyomjunk bele egyszerre túl sok gázt. – Ha már csak 1 pohár van a palackban, érdemes kibontani és úgy kiönteni. – Minél több bor van még az üvegben, annál kevesebb gázt kell benyomni. – Ha túl sok gázt nyomtunk a palackba, egyszerűen csak állítsuk függőleges helyzetbe dugóhúzót. A borkiöntés abbamarad és a felesleges gáz távozik.

 

Videót is készítettünk róla: itt

 

A felbontás nélküli bornyitót megveheti: itt

Márton-napi lakomák Tokaji AszúvalTours-i Szent Márton ünnepnapjához, november 11-hez számos népszokás kapcsolódik Magyarországon.

A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal.

Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani. Novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal, mert a rigmus szerint: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. Szokás volt, hogy a liba húsából, különösen a hátsó részéből, küldenek a papnak is, innen ered a „püspökfalat” kifejezés.

A Márton-napi lúdvacsora után „Márton poharával”, vagyis a novemberre éppen kiforrott újborral szokás koccintani. Úgy tartották, a minél több ivással egyre több erőt és egészséget töltenek magukba. A bor és a liba néha össze is kapcsolódott, német nyelvterületen a 12. században a Márton-napi ludat „szüreti vagy préslibának” is nevezték.

Összegyűjtöttünk néhány olyan receptet, melynek elkészítéséhez liba és Tokaji Aszú is szükséges:

Libamáj Tokaji Aszúval: http://www.nosalty.hu/recept/libamaj-tokaji-aszuval

Gundel libamájpástétom: http://www.eszemiszom.hu/recept.asp?Rc=75

Bugaci libamáj tokaji aszúval ízesítve: Http://www.receptindex.com/liba/bugaci_libamaj_tokaji_aszuval_izeritve

Libamáj créme brülée tokaji aszúval: http://bazsalikomoskert.hu/recept/libamaj-creme-brulee-tokaji-aszuval/

 

A Márton-napi lakomák elkészítéséhez és kísérőjeként az alábbi Tokaji borokat ajánljuk:

Babits Pincészet Tokaji Aszú 6 puttonyos:  a bor már önmagáért beszél, borversenyek állandó győztesei

Majoros Pincészet Tokaji Aszú 6 puttonyos: klasszikus stílusú bor, melyben domináns a méz és a botritys. Illat -és ízjegyeiben túlérett egzotikus kandírozott gyümölcsök, -mint az ananász és a mangó- széles palettáját tárja elénk

Zsirai Pincészet Tokaji Fordítás: Az aszútészta második áztatásával készített, aszú jellegű édes tokaji borkülönlegesség.

A Borfesztivál Tokaji-s szemmel

 A 26. Nemzetközi Borfesztivál központi témája a Chilei borok voltak…. már akinek. Nekünk idén csak úgy, mint minden évben a Tokaji volt a központban. 

A főbejáraton áthaladva idén is a Tokaji udvarba kerültünk, aminek egy nagy hátránya van. Érkezéskor vagy áthaladunk rajta és bízunk benne, hogy majd kifelé, a borfesztiválról hazamenet ezzel zárjuk a kóstoló sort, vagy a testes Tokaji borokkal, netán az édes aszúkkal kezdjük a kóstolásunk… nem túl szerencsés. (meg kell említeni, hogy nem csak a Tokaji udvarban vannak Tokaji pincék)

Én a második, nem túl szerencsés utat választottam, mert szerettem volna az aszúkat úgy megkóstolni, hogy még érzem is az ízüket. Már otthon, a borfesztiválra készülődve átnéztem a kiállítók listáját és meglepődve tapasztaltam, hogy a több generációs pincészetek még jobban lecsökkentek. Helyettük az új, marketingre a pénzt nem sajnáló pincék vannak jelen a kiállításokon. 

Nézzünk egy-két említésre méltó bort:

 

Holdvölgy Tokaji Aszú 2008

 

A pincészetnek az elmúlt 5-6 évben mindig sikerült 6 puttonyos aszút készíteni. A pincészetre jellemző, hogy 8 évnél fiatalabb aszút nem hoznak forgalomba. Az aszút egy speciális olajnyomásos préssel készítik, melyből az országban csak négy található meg. 

A bornak krémes, vanília  illata van, mely visszaköszön az ízében is. 2008-as év nagyon jó évjárat volt, jó időben érkezett a csapadék. Ennek köszönhető, hogy 170 gramm cukorral ez az aszú remek gyümölcsös desszert bor. 

 

 

 

 

Royal Tokaji Szt. Tamás és Nyúlászó szelektált aszúk 2013

Kíváncsi voltam érezhető-e a különbség a két bor között, egy pincészet, egy évjárat más dűlőről. 

Nyúlászó: sötét szalma színű, virág illatú, elmarad a nagyon édes méz illat. Inkább egy könnyedebb aszú, utóízében a hegyaljai ásványokat jól érezni.  Cukortartalom 176 gramm.

Szt. Tamás: kevésbé édes illatra, jobban hasonlít a hárslevelűre az illata. Selymesebb, könnyebb bor. Ízében is a virágok jönnek ki jobban. A cukortartalom 172 gramm. 

Gizella 6 puttonyos aszú 2006:

Érdekessége, hogy bár a forgalomban a 2016-os évjárat van, a kóstolóra mégis inkább a 10 évvel idősebb aszút hozták ki. Színe közép sötét, illata gyenge, ízében nem érzem az aszúkra jellemző karaktereket. Az tény, hogy nagyon édes és aki szereti a fa hordó ízét, annak ajánlom. 

 

Zsirai Pincészet Fordítás 2011:

Színe mint egy aszúé, sötét aranyló sárga. Az aszúkhoz képest inkább narancsosabb, mint a naplemente. Nem egy tömény, nem testes, nem túl édes, könnyed desszert bor. Gyümölcsössége határtalan, nekem az érett körte köszön vissza az ízében. A velünk kóstoló társaság abszolút győztese. Egy üveget nyugodtan megbonthatunk a vacsorához, el fog fogyni. 

Fordítás jelentése: itt

Termékről bővebben: itt

 

 

 

 

 

 

 

Zsirai Pincészet 6 puttonyos aszú 2008:

Kezdem a lényeggel, ez egy 230 gramm cukrot tartalmazó aszú. Az eddig kóstoltak “csak” 170-180 grammot tartalmaztak. Sötét narancssárga színe. Illatában és ízében egyaránt ott vannak az aszalt gyümölcsök, körte, barack. Nem annyira édes, mint amit várnánk ennyi cukortól. Nem egy nagyon eltelítő bor, akár még egy kellemes vacsora utáni lezárásnak is el tudom képzelni. 

Termékről bővebben: itt

 

Üvegdugós Tokaji borok

Idén a Tokaji borok piacán egyre többször talákozunk üvegdugós Tokaji palackokkal. Parafa dugó, műanyag dugó, csavaros zár… most pedig üveg dugó. Hogy is van ez?

Parafa dugó

A legismertebb zárási forma borok esetében a parafadugó. Ezt a dugótípust a paratölgy kérgéből készítik. Előnye, hogy rugalmas, viszont a nedvességet nem engedi át. A fahordóban érlelt Tokaji borok meghálálják, ha a palackba letöltés után is minimálisan érintkeznek a levegővel, így érhetnek. Ezt segíti elő a parafa, ezért is terjedt el világszerte. Az eredeti parafadugót egy darabban vágják ki a paratölgy kérgéből, ezért a legdrágább dugófajta. Szorosan feszül a palackba, semleges ízű és természetes anyag. A dugók mintegy felét Portugáliában gyártják. A préselt dugókhoz a kéreg maradványait használják fel: ezeket megőrlik, majd összeragasztják. Bár a préselt dugók gyakran doh- vagy dugóízűek, termelésük az utóbbi tíz évben csaknem megkétszereződött. Legolcsóbb típus a parafadugók körében a korongdugó, mely úgy készül, hogy a préselt dugó aljára parafa korongot ragasztanak. A parafa hátránya, a dugóhiba (TCA fertőzés) mellett, hogy nem helyes tárolás mellett kiszáradhat és porladhat, ezzel megnehezítve a kibontást.

Csavaros zár

Az új reduktív stílusú Tokaji borok térhódításával jelentek meg. A csavarzárat sokáig az olcsó, rossz minőségú borok zárási módjával azonosítottak. Ez ma már egyáltalán nem igaz. Ha ilyen zárással találkozunk, számíthatunk rá, hogy a beltartalom frissességet, élénk savakat és jó ihatóságot ígér. Mivel ebben az esetben a bor egyáltalán nem levegőzik, úgymond “készre szerelve” kerül a piacra, az érlelésre is alkalmatlan. A csavarzáras Tokaji borokat ne tegyük el a pincébe, gyerekünk diplomaosztójáig, mert nagy valószínűséggel a bor nem lesz már szép állapotban megbontáskor.

Üveg dugó

Legújabb szűk körben alkalmazott zárási mód az üveg dugó. Ez hasonló előnyökkel, rendelkezik, mint a csavarzár. Egy vékony szilikoncsíkkal körbevezetett üvegdugó alkalmas a megbontás utáni tökéletes visszazárásra. További előnye, hogy jóval elegánsabb, de persze a borásznak mindenképpen drágább megoldás. Ma Magyarországon főként Tokaji száraz boroknál találkozhatunk ezzel a zárási móddal, igaz térhódítása most indult el hazánkban. Főként osztrák boroknál találkozhatunk még az üvegdugóval.

Műanyag dugó

Végül a mostohagyerek a szilikon vagy műanyag dugó, amiről ejtenünk kell pár szót. Az ötlet ezzel kapcsolatban az volt, hogy maradjon meg a kibontással járó szeánsz élménye. Ugyanakkor egy olcsó eljárásról van szó, mely a tömegborok és a reduktív borok körében terjedt el. Tapasztalataink alapján a csavarzár egyre szélesebb körű elfogadottsága miatt, ez a zárási mód egyre inkább háttérbe szorul a jövőben.

(palackborbar.hu)

Van ez a borom, mennyit ér?

“Van itthon egy borom, vajon mennyi az értéke? Egy 1967-es Tokaji Szamorodniról lenne szó, száraz, 0,25 literes. Érdemes ezzel felkeresnem egy borszaküzletet? El tudnám- e adni, és ha igen, mennyiért?”

Sajnos nem tudok jó hírrel szolgálni sem a fenti, sem más régi bor gazdájának. A borod valószínűleg egy forintot sem ér… több okból.

Az, hogy egy palack bor meddig élvezhető, a bor jellegén és minőségén kívül nagyban függ a tárolás körülményeitől. Vannak kivételesen jó klímájú pincével rendelkező borosgazdák, akik kifejezetten azzal foglalkoznak, hogy kis zárható cellákat (bortrezort) adnak ki bérbe a pincéjükben, ahol a bérlők biztonsággal tárolhatják a sok évre eltenni kívánt boraikat. Az ilyen vállalkozások azért lehetnek sikeresek, mert 1-2 évnél tovább tényleg csak egy ilyen helyen tartható el a palackozott bor. Otthoni körülmények közt vagy nem tökéletes klímájú pincében sajnos tönkre megy. Ezért van az, hogy semmilyen kereskedő nem vesz meg magánembertől muzeális bort. Hiszen nem tudhatja, hogy az eltelt évtizedek alatt végig optimálisan tárolták-e, és még ha igen, akkor sem tudja a kereskedő a boltjában továbbra is biztosítani a megfelelő körülményeket. A magyar jogszabály nem engedi a bor értékesítését magánszeméyek között. A bor ugyanis a jövedéki törvény hatálya alá tartozik, mely szigorú keretek közé szorítja a borkereskedelmet. Vannak aukciók, ahol hivatalos árverésen meg lehet próbálni az értékesítésre, de ez egy teljesen más szakma, tőlünk nagyon messze áll.

Az ilyen régi palackoknak a kultúrtörténeti értéke vitathatatlan. Ha a bor ránézésre még fogyasztható (nem zavaros), nyugodtan kóstold meg.

Pénzzé tenni nagyon kicsi az esélyed, hacsak magánvevőt nem találsz rá apróhirdetéssel például. Én a helyedben biztosan megtartanám dísznek, a történelmi értéke miatt…. vagy inkább meginnám.

Debreceni kutatók fogják szavatolni a tokaji bor különlegességét

Debreceni kutatók vizsgálják a jövőben a tokaji borokat – erről állapodtak meg szerdán a Debreceni Egyetem (DE) és Mád vezetői. A kutatást és az oktatást is érintő együttműködési megállapodás aláírását követő sajtótájékoztatón Tatárka József, Mád független polgármestere régi vágyuknak nevezte, hogy tudományosan is alátámasszák a tokaji borok különlegességét.

A Debreceni Egyetem segítségével szeretnék bizonyítani a borokban megjelenő ásványok egyedi és pozitív élettani hatásait, ami remélhetőleg élénkíti a térség turizmusát, és a helyi gazdaságfejlesztést is pozitívan befolyásolja – véli Mád polgármestere.

Mád az infrastruktúra biztosításával járul hozzá az egyetemi kutatásokhoz és az oktatáshoz annak érdekében, hogy a Tokaj-hegyaljai borvidék ötödét magában foglaló terület borai a nemzetközi piacon is erőteljesebben jelenhessenek meg.

Szilvássy Zoltán, a DE rektora szerint az egyetem egészségipari törekvései találkoztak Mád elképzeléseivel, a megállapodás keretében a többi között a hegyaljai borok élettani és orvosbiológiai hatását fogják vizsgálni. “Kutatóink azt elemzik, milyen biológiailag aktív komponensek hasznosulnak akkor, ha például furmintot vagy hárslevelűt iszunk. Ezeknek a boroknak számos népbetegség gyógyításában lehet fontos szerepük, ilyenek többek között az elhízás, a cukorbetegség, vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések” – így a rektor.

A DE és a Mádi Önkormányzat az MTI-hez eljuttatott közös közleményéből kiderül : az együttműködés keretében további turisztikai, egészségtudományi kutatások állnak küszöbön, de az agrártudományokat és az élelmiszeripart is bevonják majd a közös munkába.

Tatárka József jövőbeni céljai között szerepel, egy, a térségi gazdaságfejlesztés élénkítése érdekében a mádi önkormányzat támogatásával létrehozott mádi közösségi főiskola. Az intézmény segítséget nyújthatna a fiatalok helyben tartásában: a térségben használt borászati technológiák speciális szaktudást igényelnek, ezért a polgármester szerint szükség van a megfelelően képzett munkaerőre is.

(wineflow.hu)

1 pohár vörösbor elfogyaszása 1 óra edzéssel ér felEgy kanadai kutatás olyan vegyületet talált a vörösborban, amely ugyanazt a hatást éri el egy pohár ital elfogyasztása után, mint egy óra konditermi edzés. A My Daily szakoldalon jelent meg annak a kutatásnak az összegzése, amely szerint 1 pohár vörösbor elfogyasztása ugyanolyan kedvező hatással bír, mint 1 óra konditermi edzés. Ennek az alapját egy különleges vegyület, a szőlő héjában is található rezveratrol adja, amelyet majdnem tíz éven át vizsgáltak amerikai tudósok, mégsem fedezték fel semmilyen pozitív hatását. Most a kanadaiaknak sikerült, ugyanis amikor ez a vegyület a szervezetbe jutott olyan mennyiségben, mint amennyit egy pohár átlagos vörösbor tartalmaz, több pozitív élettani hatás is észlelhető volt. Ilyen a fizikai teljesítmény és az izomerő növekedése, valamint a szívműködés javulása. Ami érdekes, hogy a kutatásban észrevették, hogy ez a három élettani hatás pont olyan mértékű, mint egy óra konditermi edzés utóhatása. Természetesen rendszeresen nem lehet így kiváltani edzést, de egy-egy elmaradt alkalom pótlásához jól jön egy pohár vörösbor, illetve a szőlő, az étcsokoládé, a kakaó és a mogyoró fogyasztása is, hiszen ezek is tartalmaznak rezveratrolt. (hvg.hu)
Sweet November - A Tokaji koktél

Disznókő Pincészet és a Buddha-Bar Étterem által szervezett I. Disznókő Tokaji Koktélverseny, ahol az indulók közül öten jutottak be döntőbe, melyet végül a korábban már megismert Csatlós Máté nyert meg remek italával. A Sweet Novemberben szépen kiegészítette a kötelezően választandó Eszencia aszús karakterét az alapszeszként használt borókás, édesebb stílusú Old Tom ginnel, a gyümölcsös, illetve fűszeres bitterekkel, illetve az egzotikusan savanykás citromfűvel.

ÖSSZETEVŐK: 50 ml Hayman’s Old Tom gin 20 ml Disznókő Tokaji Eszencia 3 öntet Bitter Truth Peach Bitters 2 öntet Angostura Aromatic Bitters 1 szelet grillezett citromfű

POHÁR: Champagne Saucer (citromfű füsttel).

ELKÉSZÍTÉS: Keverőpohárban.

DÍSZÍTÉS: Citromspirál (és citromhéj olaj).

(http://koktelblog.postr.hu/)

Tokaj lesz a legjobb a Bloomberg szerint is

Akik eddig fanyalogtak és nem túlságosan bizakodóan várták a jövőt, azoknak itt egy jó hír: Tokaj a világ vezető borvidékévé válik hamarosan. Az információ pedig nem „légből kapott”, a Bloombergnél azt állítják, hogy komoly jövő vár a Hegyaljára.

A hírügynökség listájának első helyén kapott helyet Tokaj. A Bloomberg nyolc olyan borvidéket mutat be, amelyekkel szerintük a hamarosan komolyan számolni kell. A Tokajit Kelet-Európa klasszis borának nevezik, de azáltal, hogy az elkövetkezendő öt évben mintegy 330 millió Eurót (100 milliárd forint) költenek rá, -aminek része a szőlőültetvények felújítása valamint a marketing megerősítése- tovább növelheti presztízsét. Hegyalján 5500 hektáron termelnek szőlőt, de az erre alkalmas terület ennek a duplája. A rövid leírásban pedig dicsérik, és kimondhatatlannak nevezik a Hárslevelűt, valamint a furmintot is. Utóbbi kapcsán pedig azt is megemlítik, hogy ebből ered a térség édes bora, de a száraz is kiváló alternatívája lehet a chardonnaynak vagy a rizlingnek.

A cikkből a borajánló sem marad ki. A hírügynökség Szepsy István Betsek Furmintját emelik ki. A borhoz egyébként nem könnyű hozzájutni, 75 dolláros ára mellett tudni kell, hogy mindössze 932 palacknyi készült belőle.

A nyolc borrégió között egyébként még kettőt az Egyesült Államokból (Virginia és a kaliforniai Lodi) említ meg a cikk, de a listán az ausztrál Yarra Valley, a chilei Maule Valley valamint az Etna-vidéke is helyet kapott.

(hegyalja.info)

Tokaj Grand a Tokaji bor népszerűsítéséért márciusban Az országos kezdeményezés keretein belül a Tokaji Borbolt Webáruház is részt vesz a márciusi programsorozatban. Minden héten új akciókkal és ajándékokkal népszerűsítjük a Tokaji borokat. Koncepció

Tokaj nemzetközileg a legismertebb, hazánkban pedig az egyik legkedveltebb borvidékünk. Egyediségét természeti adottságai, szőlőfajtái, aszú bora, illetve hagyományai adják, és e tényezők nyújtanak lehetőséget azon prémium státusz eléréséhez, amelyhez rendezvényünkkel mi is szeretnénk hozzájárulni.

Legfontosabb célunk, hogy a figyelem középpontjába állítsuk a Tokaji borvidéket, illetve a teljes régiót a tudatos borkedvelői réteg és a nagyközönség számára egyaránt. Az elnevezés nemcsak Tokaj jelentőségére utal, de arra a törekvésre is, hogy a legfontosabb pincészetek mellett felvonultassa a borhoz köthető tokaji szervezeteket, programokat, a terület turisztikai, gasztronómiai, illetve művészeti kínálatát is. Az összefogás keretében számítunk borbárok, éttermek, szállodák, kereskedések, gasztronómiai kistermelők, kézművesek együttműködésére is szerte az országból, akik ebben az időszakban a tematikus kóstolók, speciális ajánlatok mellett kulturális vonalon is részt vehetnek a programban.

http://tokajgrand.hu/

A Tokaji Borbolt elkötelezett a kulturált italfogyasztás iránt. Internetes áruházunkban szeszes italok találhatók, ezért a honlapot csak 18 éven felüliek látogathatják.