Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Hétvégi program, a Tokaji borok legjava – borkóstoló kritika

2018. 03. 26. 00:00:00

Az ország egyik legnívósabb Tokaji rendezvényén voltunk szombaton, a Tokaji Március évente megrendezett programján. A helyszín Budapest egyik 5 csillagos szállodája, gyémántminősítéssel. A Tokaji borok méltó helyszíne a szálló fő terme, és valójában a teljes első szintje volt. A programnak kellett is a hely, mert több, minit 60 pincészet jött el megmutatni legjobb boraikat.

Az általános részleteket átugrom és a személyes tapasztalataimat írom le.

Ilyen rendezvényeken az ember első kézből hallja az információkat, érdekes történeteket, pletykákat, aktuális helyzetet a Tokaji borokról és Tokaj-hegyaljáról.

Saját benyomásom az volt, hogy persze nem a legdrágább borokkal jöttek a pincészetek (tisztelet a kivételnek), de érdekük volt a minőség prezentálása. Leginkább Tokaji Furmintot lehetett kóstolni, egy-egy pincészetnél akár több félét is. Ugyanazon évjáratokból, más – más eljárással készült boroknál, dűlő szelektált variánsoknál érdekes volt megtapasztalni a különbséget, a Tokaji borok sokszínűségét. Több pincészetnél is felismerhettük a Furmint kiválóságok megkülönböztető matricáját, mely például a Babits Pincészet Tokaji Furmintján is megtalálható.

A rendezvény egyik témája a Tokaji Kabar volt, melyet leginkább csak cuvéekben kóstolhattunk, kivéve egy pincészetet, akinek száraz és édes Kabar is volt a választékában. Sajnos erről lecsúsztam, hamar elfogytak ezek a borok, így lekéstem arról, ami leginkább érdekelt volna. Jó lett volna, ha több pincészet is hoz magával tiszta Kabart.

Kóstoltunk Jégbort, ez mindig kuriózum, főleg ha Tokaj-hegyalján készül. A bortörvények értelmében csak Zempléni Jégbornak nevezhetik a Tokaj-hegyalján készült jégborokat. A szőlőnek meghatározott napig legalább -7 fokon kell lennie szüret előtt, ezért csak néhány évente készítenek Tokaji Jégbort. Érdekes, hogy bár mindenkinek nagyon ízlik, mégis csak keveset értékesítenek belőle. A Tokajicum Jégbor egyik jellegzetessége, hogy édes kb. 150 gramm cukor van benne, mégis ízben eltér a megszokott Tokaji íz világtól. Ezekben a borokban hangsúlyosabb a szőlő fajtája.

Tavaly az üveg dugók használatára lettem figyelmes számos pincészetnél, most egy speciális műanyag dugót találtam. A pincészet elmondása szerint ebből a műanyagból készülnek a szívbillentyű implantátumok is. Nem oldja az alkohol, jól zár, mégis engedi a bort tovább fejlődni a palackban. Az ára miatt csak a legmagasabb minőségű Tokaji Eszenciákban használják ezeket a dugókat a Porgányi Pincészet.

Vannak, akik a hagyományos Tokaji dizájnt teljesen felrúgva próbálják felhívni a figyelmét a fiataloknak. Háttér világítással, a félhomályos Tokaji rendezvényen valóban jól néztek ki az üvegek, de én maradok a hagyományos palackozású boroknál.

Nem mehetünk el szó nélkül a Tokaji borokat kísérő gasztronómiai élmény mellett sem. Frissen sült pizza, kézműves sajtok, sonkák és kolbászok mellett egy egész hűtőpultot kaptak az osztrigák. Az osztrigák szakszerű fogyasztásáról osztriga sommeliertől kaptunk segítséget. Egészségünkre!