Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Ha február, akkor bálok, ha bálok, akkor italok

Ha február, akkor bálok, ha bálok, akkor italok

Farsangi bálokat már igen régóta tartanak. Már akkoriban is fontos szerepet játszottak ezeken a rendezvényeken a különböző italok, ám akkor még elsősorban nem a hangulat fokozása végett, csupán íze miatt fogyasztották. Habár most nem élvezhetjük ugyanúgy ezeket az eseményeket, idézzük fel, milyenek is ezek.

A bálok kialakulásakor előszeretettel kortyolgattak például a nehezebb húsételek mellé egy pohár zamatos bort. A legtöbb esetben egy-egy fajta fehér és vörösbor közül lehetett választani, ízléstől és ételtől függően. Szívesen fogyasztottak akár olaszrizlinget, pécsi chardonnayt vagy esetleg villányi burgundit. Ezeken kívül természetesen a sörivók tábora is egyre csak bővült, főként a Dreher és a pécsi Pannónia sörök örvendtek nagy népszerűségnek. Természetesen a bálok elengedhetetlen italai közé tartozott a pezsgő is, melynek nevét Gróf Széchenyi István alkotta meg, melyet a pozitív pezsgéssel, életerővel, gyorsasággal hoztak össze. Magyarország a XIX. század vége felé már pezsgőnagyhatalomnak számított.  Hazánkban a sokak számára ismert Törley József honosította meg a pezsgőgyártást. Ekkoriban a pezsgő már-már elengedhetetlen része volt bármilyen ünnepélyes összejövetelnek. Természetesen a tökéletes terítés érdekében pezsgőpiramisokat is építettek a széles, dekoratív pezsgőspoharakból.

XV. Lajos már a XVIII. században megjegyezte szeretőjének, hogy a Tokaji aszú „A királyok bora és a borok királya.”, de ezelőtt már XIV. Lajos menüjének is fontos alkotóeleme volt. Olyannyira kimagasló bor volt már akkoriban is, hogy ezen mondás latin megfelelője is elterjedt, mely a „Vinum regum, rex vinorum”, amit ma is előszeretettel használnak. Ezenfelül már Kölcsey is megemlítette egyik leghíresebb alkotásában is, a Himnuszban, hogy milyen értékes is a Tokaji területeken megtermelt szőlőből előállított bor, hiszen egyedi íze utánozhatatlan.

Sokak örömére 2020 februárjában újra megrendezésre került a Magyar Borok Bálja, melyen számtalan különleges magyar bort szolgáltak fel, melyek nem csak hazánkban, de külföldön is hatalmas sikert arattak. Többek között szervírozva volt egy 2006-os 6 puttonyos Tokaji Aszú is, mely, egy kiemelkedően jó minőségű bor, amit bármely borkedvelő szívesen fogyaszt bármilyen különleges ünnepély vagy akár egy családi, baráti összejövetel alkalmával is. A bor magas cukorkoncentrációja és az üde savak biztosítják a harmonikusságot, valamint a bor zamatos és ínycsiklandó ízét, melynek egyik borkedvelő sem tud ellenállni.

Magyarországon számos fesztivál vesz alapul különlegesebbnél különlegesebb borokat, melyeket bárki megkóstolhat ezen események alkalmával, sőt a legtöbb esetben még haza is vihetünk belőlük, hogy otthon könnyedén feleleveníthessük a fesztiválok hangulatát, de akkor is tökéletes, ha csak egy kis kikapcsolódásra vágyunk vagy garantálni szeretnénk a tökéletes hangulatot a baráti, családi összejöveteleken.

Keresés