Ha február, akkor bálok, ha bálok, akkor italok
Farsangi bálokat már igen régóta tartanak. Már akkoriban is fontos szerepet játszottak ezeken a rendezvényeken a különböző italok, ám akkor még elsősorban nem a hangulat fokozása végett, csupán íze miatt fogyasztották. Habár most nem élvezhetjük ugyanúgy ezeket az eseményeket, idézzük fel, milyenek is ezek.
A bálok kialakulásakor előszeretettel kortyolgattak például a nehezebb húsételek mellé egy pohár zamatos bort. A legtöbb esetben egy-egy fajta fehér és vörösbor közül lehetett választani, ízléstől és ételtől függően. Szívesen fogyasztottak akár olaszrizlinget, pécsi chardonnayt vagy esetleg villányi burgundit. Ezeken kívül természetesen a sörivók tábora is egyre csak bővült, főként a Dreher és a pécsi Pannónia sörök örvendtek nagy népszerűségnek. Természetesen a bálok elengedhetetlen italai közé tartozott a pezsgő is, melynek nevét Gróf Széchenyi István alkotta meg, melyet a pozitív pezsgéssel, életerővel, gyorsasággal hoztak össze. Magyarország a XIX. század vége felé már pezsgőnagyhatalomnak számított. Hazánkban a sokak számára ismert Törley József honosította meg a pezsgőgyártást. Ekkoriban a pezsgő már-már elengedhetetlen része volt bármilyen ünnepélyes összejövetelnek. Természetesen a tökéletes terítés érdekében pezsgőpiramisokat is építettek a széles, dekoratív pezsgőspoharakból.
XV. Lajos már a XVIII. században megjegyezte szeretőjének, hogy a Tokaji aszú „A királyok bora és a borok királya.”, de ezelőtt már XIV. Lajos menüjének is fontos alkotóeleme volt. Olyannyira kimagasló bor volt már akkoriban is, hogy ezen mondás latin megfelelője is elterjedt, mely a „Vinum regum, rex vinorum”, amit ma is előszeretettel használnak. Ezenfelül már Kölcsey is megemlítette egyik leghíresebb alkotásában is, a Himnuszban, hogy milyen értékes is a Tokaji területeken megtermelt szőlőből előállított bor, hiszen egyedi íze utánozhatatlan.
Sokak örömére 2020 februárjában újra megrendezésre került a Magyar Borok Bálja, melyen számtalan különleges magyar bort szolgáltak fel, melyek nem csak hazánkban, de külföldön is hatalmas sikert arattak. Többek között szervírozva volt egy 2006-os 6 puttonyos Tokaji Aszú is, mely, egy kiemelkedően jó minőségű bor, amit bármely borkedvelő szívesen fogyaszt bármilyen különleges ünnepély vagy akár egy családi, baráti összejövetel alkalmával is. A bor magas cukorkoncentrációja és az üde savak biztosítják a harmonikusságot, valamint a bor zamatos és ínycsiklandó ízét, melynek egyik borkedvelő sem tud ellenállni.
Magyarországon számos fesztivál vesz alapul különlegesebbnél különlegesebb borokat, melyeket bárki megkóstolhat ezen események alkalmával, sőt a legtöbb esetben még haza is vihetünk belőlük, hogy otthon könnyedén feleleveníthessük a fesztiválok hangulatát, de akkor is tökéletes, ha csak egy kis kikapcsolódásra vágyunk vagy garantálni szeretnénk a tökéletes hangulatot a baráti, családi összejöveteleken.