Babits Pincészet Tokaji Aszú 5 puttonyos
Leírás és Paraméterek
0,5l 12 %
A Babits Tokaji Aszú, a tokaji furmint, tokaji hárslevelű és tokaji muskotály szólófajtáknál bekövetkezett nemes rothadás ( botritis cinerea) következtében kialakuló, kézzel szemenként szedett Tokaji aszúszemekből és több száz évre visszanyúló technológiával készült édes Tokaji Borkülönlegesség.
A Tokaji Aszúnál a kézzel szemezést nem lehet elégszer hangsúlyozni. Itt valóban az asszonyok kézzel, egyesével szedik le a szőlőfürtökről az aszúsodott szőlőszemet. Egyszer volt alkalmam nekem is ilyen szüreten részt venni. Azon kívül, hogy aprólékos munka a Tokaji Aszú szemezés, még fizikailag nehéz is. A Babits Tokaji Aszú szőlőterülete meredek hegyoldalban helyezkedik el. Bizony nagy feladat oda felmászni, közben a szőlőt keresve a tőkén. Tokaj-hegyalján az aszúsodás késő ősszel kezdődik meg, így a szüret minden bizonnyal már hidegben, néha akár már fagyban történik. A fagyos szőlőlé bogyózás közben rácsurog és esetenként szó szerint ráfagy az ember kezére. Amikor kezembe veszek egy palack Tokaji Aszút mindig eszembe jut mennyit dolgozott valaki ezzel a pohár aszúval.
Az 5 puttonyos Tokaji Aszú, a 6 puttonyos és a Tokaji Aszúeszenciához képest a alacsonyabb cukortartalommal rendelkezik. Ez nem befolyásolja kiváló minőségét, hiszen a minimum 120 gram/liter még így is kimagaslóan sok a más borrégióban található borok között. A Babits 5 puttonyos Tokaji Aszú színe világos borostyán, izében jól megfigyelhető a Tokaji Aszúra jellemző botritiszes (nemes penész), töppedt szőlő íz mellyel kellemes gyümölcsösség párosul.
A Babits Tokaji Aszú élvezeti értéke:10-12C-on a legjobb. Vadhúsokhoz, libamájhoz, gyümölcsökhöz és desszertekhez fenséges íz harmóniát kölcsönöz. A Tokaji Aszút gyakran fogyasztják aperitifként étkezések előtt, vagy magában, önálló italként egy meghitt pillanat megkoronázásaként.
Kiszerelés | 0.5liter |