Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

A tökéletes bor kiválasztása desszert fogyasztásához

A tökéletes bor kiválasztása desszert fogyasztásához

Sokan tartozunk az édesszájúak táborába és bizony egy íncsiklandóan finom desszertet semmi más nem tud jobban feldobni, mint egy hozzá, tökéletesen passzoló, finom bor. Blogbejegyzésünkben ennek a bornak a kiválasztásában szeretnénk segítséget nyújtani.

Az alap: Bor és étel párosítása

Manapság már megszokott, hogy a teljes ízharmónia, az ízek jobb kiérzése érdekében már italokat is ajánlott társítani az ételeinkhez. Talán ez az egyik alappillére a modern gasztronómiának. Minden ital közül kiemelkedik, talán a legnemesebbik ital mind közül, a bor. Ez az ital jól párosítható, mind előételhez, főételhez és a desszertekhez is.

A folyékony arany

Talán nem kell külön megemlíteni, de a desszert borok közül is kiemelkedik egy fajta bor, ez pedig az aszú bor. Ahhoz, hogy aszú bort készíthessünk különleges földrajzi és éghajlati tényezőknek kell teljesülnie, hogy az adott helyen termelt szőlő megaszúsodhasson. Ez Tokajnál tökéletesen adott. Minél több puttonyos egy bor, annál édesebb lesz a borunk. Na de mi is az a puttony? 1 hordó musthoz/borhoz (136 liter) 1 puttony (25 kg) aszúsodott szőlőszemet adnak. Tehát így már tudhatjuk, hogy egy 6 puttonyos Tokaji Aszú borban bizony több, mint 100 kg aszú szőlő van.

A párosítás alapszabályai

Talán a legfontosabb szabály, amit rögtön ki kell emelnünk, hogy a bor mindig legyen édesebb, mint a desszert. Ellenkező esetben a bort sajnos keserűnek fogjuk érezni! Mindenképp vegyük figyelembe a bor karaktereit a párosításkor. Van-e benne ananász vagy sárgabarack aroma, esetleg felfedezzük-e a narancs vagy körte lekvár zamatát. Ezekre mind-mind oda kell figyelnünk, akár csak a savasságra, hisz ennek is összhangban kell lennie a választott borral.

A bor kiválasztása a desszerthez

Vegyük a három alap csokoládé fajtát. fehércsokoládé, tejcsokoládé és étcoskoládé. Nem minden ember szereti az édes borokat, így rájuk is oda kell figyelni, az ő igényeiket is figyelembe kell venni. No, de térjünk vissza a választáshoz.

- Fehércsokoládé: Egy fehércsokoládéra épülő desszert mellé tökéletes választás lehet egy száraz chardonnay, mely nem csak hordós érlelésének köszönhetően kitűnően egészíti ki a fehércsokoládé krémességét és vaníliás jellegét.

- Tejcsokoládé: egy desszertnek, melyben a tejcsokoládé ízvilága dominál, tökéletes párja lehet egy könnyedebb, világosabb Pinot Noir

- Étcsokoládé: ennél a típusnál már megérkeztünk a magasabb kakaószárazanyag tartalmú desszertekhez, itt már nem minden esetben az édes íz dominál.Ilyen desszerteknél már bátran választhatunk testesebb, mediterrán jellegű borokat, mint például egy Pinot Noir vagy gyümölcsös Merlot. Jó választás lehet még étcsokoládés desszertek mellé a Cabernet Sauvignon mely boroknak ízvilágában felfedezhető a csokoládékra jellemző íz, harmónia és stílus világ.

 

Természetesen a fentiekkel bevihetünk egy kis csavart a desszertünk mellé, de ha szeretjük a klasszikus párosításokat, akkor a desszertek mellé talán a legjobb választás egy jó pohár Tokaji Aszú. Egy érettebb, magas savtartalmú Tokaji Aszú tökéletes kiegészítője lehet desszertünknek. Természetesen nem könnyű kiválasztani a legjobb Tokaji borokat egy esetleges vacsorához vagy éppen csak a desszerthez, de ebben is igyekszünk segítséget nyújtani és összeállítottunk egy Tokaji Aszú válogatást és egy Tokaji Édes Különleges Válogatást. Mind kettő csomag tökéletes választás lehet egy kellemes, együtt töltött időhöz.

Keresés