Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A pünkösd és a bor

A pünkösd és a bor

„A pünkösdi hétvégén kiárad a Szentlélek, beárad a bor.”  Ahogy a mondás tartja, ha pünkösdkor szép idő van, akkor az adott évben jó lesz a bortermés. Ennek természetesen minden gazda örül, aki szőlőtermesztéssel foglalkozik. Ezeken a napokon a pincészetek gyakran tartanak borfesztiválokat, bornapokat, ahol a látogatóknak lehetőségük van megkóstolni mindenféle különleges bort. Remek alkalom arra is, hogy az országnak olyan részeire eljussunk, ahol eddig még nem volt lehetőségünk járni, valamint a borászoktól kérdezhetünk szinte bármit, ők szívesen kifejtik, elmagyarázzák és segítenek bármilyen borral kapcsolatos kérdésben.

Pünkösd alatt minden évben a húsvétot követő 7. vasárnapot és az azt követő hétfőt érjük, amikor a keresztények a Szentlélek eljövetelét ünneplik. Számtalan népi hagyomány kapcsolódik ehhez az ünnephez. Ilyenek például a pünkösdi király versenyek, aminek lényege, hogy ügyességi versenyeken mérik össze képességeiket a népek. A nyertes jutalma nem volt más, minthogy átmenetileg ingyen fogyaszthatott a kocsmában. Napjainkban már csak 1-2 helyen él ez a hagyomány. Ezeken a helyeken lóversenyeket, rönkhúzóversenyeket, kakaslövőversenyeket, valamint kaszálóversenyeket rendeznek, aminek keretein belül eldönthetik, ki érdemli meg a pünkösdi királyi címet. A többi helység esetén, ha nem is ingyen, de kisebb összegekért kóstolhatunk finomabbnál, finomabb borokat a pincékben. Szerencsére ma már szinte az ország bármely részén van lehetőségünk ínycsiklandó, zamatos borokat kóstolni.

Íme néhány bor, ami biztosan tökéletesen illik majd a pünkösdi hétvégéhez:

1. A MÁD Tokaji Furmint ízében és illatában határozottan jelen van a mádi dűlők jellege, amit az agyagásványok nagyfokú jelenléte tesz hangsúlyossá. Ezen bor által a tokaji fajtának egy új arcát ismerjük meg.

2. A Tokaj-Oremus Tokaji Késői Szüret Cuvée esetében gyönyörű érettséggel, kevesebb botritisszel kerül a pincébe a szőlő. A tökéletes erjesztésnek, érzékeny hordóhasználatnak, az érett sárga gyümölcsöknek, valamint a hihetetlenül különleges keleti fűszervilágnak köszönhetően egy igazán különleges bor zamatát ízlelhetjük meg.

3. Hála szőlészeink áldozatos munkájának, 2013-ban el tudtuk készíteni a legmagasabb, 6 puttonyszámú és legkülönlegesebb aszúnkat, a Pannon Tokaj Szőlőbirtok Tokaji Dominium Aszút. A különlegesen magas cukortartalom kiváló savakkal párosulva nyújt maradandó élményt a kóstolójának. Testes, mégis gyümölcsös, hosszú, nagy extrakttal rendelkező bor, melyet akár édességek, akár libamáj mellé is fogyaszthatnak.

+1. Abban az esetben, ha valami igazán különlegeset keres, tökéletes lehet a Tokaj-Oremus Tokaji Eszencia 2010. Kilenc dűlő, négy szőlőfajta és felfoghatatlanul sok kézi munka az alap. A három hónapon keresztül, folyamatosan válogatott aszúszemek préselés nélkül kinyert leve, eszenciája két évig, hihetetlenül lassan erjed üvegballonban, majd két éven át érik 70 literes apró zempléni átalag hordókban. Minimális alkoholtartalom (mindössze 3%) és maximális természetes maradék cukor (505 gramm). A természet és a borkészítés egyik legnagyobb csodája, amely csak kivételes években tud elkészülni.

Keresés