Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Ön itt jár: > >

A borok királya: a tokaji esszencia

tokaji esszenciaTokaji aszúról már mindenki hallott, ám a borok királyának is nevezett tokaji esszenciáról már kevesebben. Ez olyan bor, ami kizárólag a Tokaj-hegyaljai borvidéken termett szőlőből készíthető, melynek szemei a tőkén aszúsodnak, majd a préselés nélkül kiszivárgott levet több évig érlelik. A szabály szerint literenként minimum 180 gramm természetes cukrot és 45 gramm cukormentes extraktot kell tartalmaznia.

Tokaji esszencia sajnos nem készül minden évben, csak akkor, amikor az időjárás kifejezetten kedvező az aszúsodáshoz és a bogyókban extrém magas cukortartalom alakul ki. A tokaji esszenciához használt szemeket kézzel, egyesével szedik le a fürtökről, majd válogatás után óriási kádakba öntik. Egy puttonyba hozzávetőleg 30 kg szőlő fér, ha ez mind aszúszem, akkor sem lesz belőle több, mint 1-1,5 liter tokaji eszencia. Amíg a szőlőszemekből pusztán a saját súlyuk miatt ki nem csöpög az összes lé, addig a szüretelő csapat várakozásra van ítélve. Ez akár napok kérdése is lehet. A kádak aljára fúrt lyukakon keresztül gyűjtik össze a csöpögő natúresszenciát, majd üvegballonokba öntik. Ilyenkor még akár 850 gramm cukrot is tartalmazhat egy liter, ezért ennek fogyasztása még nem okoz igazán élvezetet.

A tokaji esszencia története igen régre nyúlik vissza. Bizonyított tény, hogy II. Rákóczi Ferencet egészen elvarázsolta, és nem csak ő imádta, hanem gyakran ezt adta „diplomáciai ajándékként”. Később sajnos rossz idők is jártak rá, az 1800-as évek környékén az aszúbor meglopásának tekintették a tokaji esszencia készítését. Szerencsére ezeknek az időknek már vége, és amikor van rá lehetőség, a Tokaj-hegyalja borászai szívesen készítenek ebből a nemes nedűből.

Szeretné megkóstolni ezt a borkülönlegességet? Esetleg valami igazán különleges ajándékot keres, és úgy gondolja, hogy a tokaji esszencia lesz a legjobb választás? Tekintse meg kínálatunkat, és rendeljen bátran! Csalódni biztosan nem fog, hiszen ez a borok királya, és bizony méltó az elnevezéshez.

Keresés