Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

22. Budavári Borfeszivál 2013

Aki még nem tette volna még megteheti és kilátogathat az év legnagyobb borfesztiváljára A Borfesziválra, a Budai Várba. Idén a megszokottaknak megfelelően rengeteg kiállító van jobbnál jobb borokkal. Vannak új kiállító pincészetek és vannak akik már nem tartják kifizetődőnek, hogy megjelenjenek ezen a valóban borsos költségű borfesztiválon. Az időjárás úgy látszik a szakmának, a borokat kóstolni és nem fogyasztani vágyóknak kedvez. A hűvös, csapadékos idő miatt kevesebb a látogató, így nyugodtabban lehet beszélgetni a pincészeteknél a borokról, közelebb kerülhetünk a borászhoz és ezáltal a kóstolt borokhoz. A tokaji kiállítók közül három pincészetet emelnék ki, ahol a kiváló borok között egy-egy különlegességet is találunk. Kezdjük a bejárattól, az első pavilon ahol megálltunk a Pannon Tokaj. Amit náluk feltétlenül meg kell kóstolni az a Tokaji Fordítás. No, nem a kóstolandó borok elején kellene édes bort innunk, de mit tegyünk ha a bejárathoz tették a Tokaji udvar.   De mi is az a Fordítás? A Tokaji Fordítás egy különlegesség a tokaji desszertborokon belül. Csak kiváló évjáratokban készül, mert jó minőségű aszú alap kell hozzá. Ez a borunk egy 3 puttonyos aszú beltartalmi adataival rendelkezik. A kipréselt aszúszemeket újra felöntik musttal vagy újborral, hogy a bogyókban még bennlévő beltartalmi értékeket kioldják belőle. Édes desszertbor készül így, amely kicsit csersavasabb az aszúnál, de a desszertek tökéletes kísérője.       Egy kicsit beljebb haladva találtuk meg a Zsirai pincészetet. De kik is ők, honnan is ismerjük őket? Valószínűleg azért olyan ismerős a pincészet neve és a logója, mert minden jelentősebb fesztiválon, borbemutatón találkozni velük. Megismerkedtünk a borász lányával, aki elmondta, hogy fiatal családi pincészettel van dolgunk. Legnagyobb szőlő területük Tokaj-hegyalján van, de azért Somlón és Villányban is van birtokuk. A beszélgetés során egy igazi kuriózumot kóstolhattunk meg a Tokaji Máslást.     A Máslás nem más, mint az aszúborok seprőjére öntött félédes borból készített, majd erjesztett aszú jellegű tokaji borkülönlegesség. Jellegzetes ászkolási illattal és zamattal rendelkezik. Színe általában világos vagy borostyánsárga. Általában önállóan nem kerül forgalomba, ezért is beszélünk itt egy kuriózumról. Jelenleg még nincs a Tokajiborbolt.hu választékában, de hamarosan felkerülnek a Zsirai borok. A türelmetlenebbektől előrendelést felveszünk.           Végül, de nem utolsó sorban meg kell említenünk a Babits Pincészetet, akiknél eddig sosem csalódtunk, és mindig újat találtunk. Ráadásul most annyira új borral találkoztunk, amire csak annyi volt írva CN, azaz "címke nélküli". Ez az édes, töppedt szőlőből készült bor ugyan még nincs forgalomban, de érdemes várnunk rá, hogy megjelenjenek a 0,375l palackokban a boltok polcain.   A Babits Késői szüretelésű Furmint most is nagy sikert aratott, melyről azt a kulisszatitkot is elárultuk, hogy az esküvőnkön az igen után ezzel a borral koccintottunk és pecsételtük meg közös jövőnket. Köszönjük!         A felsorolt pincészeteken és borokon kívül még számos kiváló borokat találunk A Borfesztiválon, de ha már kint vagyunk ezeket nem érdemes kihagyni. Jó szórakozást!

Keresés